Denne høsten har jeg fått praksisplass hos Norce. Norce står for Norwegian Research Centre og er et uavhengig forskningsinstitutt som driver forskning, utvikling og innovasjon for både offentlig og privat sektor. Et av hovedfokusene deres er energi, men de driver også med andre aktiviteter innenfor f.eks. samfunn, teknologi og helse. Totalt er det over 1100 ansatte i Norce, og aller deres datterselskap, med en omsetning på 1,4 milliard kroner årlig.
Da vi kom til Norce fikk vi med en gang høre om to nye senter de hadde fått utdelt og skulle lansere denne høsten. HyValue er hydrogenfokusert forskningssenter ledet av Norce. Deres mål er å utvikle kunnskap, metoder og innovative løsninger for hydrogen energibærere. I forbindelse med dette senteret har vi fått omvisning av labbene og innblikk i ulike forsøk og metoder de tester ut.
Det andre senteret Norce har blitt tildelt er CSSR. CSSR er et langtidsorientert forskningssenter med fokus på industri. Hoved ambisjonene til CSSR er å gi den nødvendige kunnskapen slik at den norske petroleumsindustrien kan gå over til en null-utslipp-produksjon og rene energiressurser i de neste tiår. De vil bidra til bedre forståelse av undergrunnen og oppgradering av digitale verktøy for å møte utfordringene til fremtidige reservoar operasjoner og utforske forretningsmuligheter i det grønne skiftet.
Norges olje og gass industri er i en unik posisjon til å bidra på flere ulike måter i det grønne skiftet av den norske kontinentale hylla.
– Produsere nødvendig olje og gass mens lav-karbon energiressurser blir faset inn.
– Avkarbonisere søking og utvinning av olje og gass for å møte de pressende klimamålene.
– Sette i gang overgangen av operasjoner til undergrunns karbon og energi lagring.
Å utføre disse ambisjonene er en kompleks utforskning for industrien. Elektrifisering av olje- og gassplattformer er et kjerneelement i industriens null-utslipp strategi. Men å koble plattformer til fornybare energi endrer offshore energi-landskapet på fundamentale måter.
Dette er det senteret jeg skal følge dette semesteret. Noen av de tingene vi har gjort så langt er:
– Å være med på åpningen av senteret, der olje og energiministeren deltok.
– Hatt seminar internt i Norce av en som studere bakteriedannelse i porøs stein for sin doktorgrad.
– Begynne å utvikle nettsiden til CSSR, der vi har fokusert mest på intranett siden deres.
Starten på praksisperioden har vært innholdsrikt så langt, der mye av tiden har gått til å sette seg inn i formål og planer til senterne, samt å lære seg å lage nettside. Videre håper jeg vi kan lære enda mer om selve forskningen de gjør på CSSR-senteret, da det faglige er noe jeg har sett frem til å lære enda mer om.