Eviny – Zuhir Ahmad Jamaleh

Etter Paris avtalen i 2015 ble temaet om en grønnere og utslippfri framtid viktigere for alle industrielle og kommersielle bransjer. I tillegg har det blitt innført mange krav av det offentlige for å oppnå de målene. Jeg og Camilla som er praksis-energistudenter hos Eviny, arbeider å lage en markedsanalyse for et produkt som Eviny vurderer å tilby til det norske markedet. Produktet skal være en miljøvennlig erstatter for aggregatene som drives ved bruk av fossilt drivstoff.
Erstatteren har null utslipp og er lydløs.

Derfor vil den være godkjent av offentlige aktører som Bergen kommune som har planer om utslipps frie byggeplasser innen 2030. Det er sterkt anbefalt at du leser «Grønn strategi» som Bergen kommune har. Jobben vår innen innovasjon- og utviklings-avdelingen handlet om å lage noen hypoteser om hvem som er en mulig målgruppe for dette produktet, hvor lønnsomt må denne avtalen være for Eviny hvis de tenker å lansere produktet og hvor interessert er målgruppen i dette produktet akkurat nå.
Oppgavene gikk på å lære oss mer om forretningsutvikling, temaet, og lage en rekke hypoteser som skal testes ved å ringe forskjellige entreprenører og aktører i forskjellige bransjer. Da vil dette gi oss muligheten til å bekrefte eller avkrefte hypotesene vi hadde, og gi oss oversikt over hvordan markedet fungerer. Siste oppgave for oss skal være å avgjøre basert på innsamlet informasjon, om vi anbefaler Eviny å lansere dette produktet eller ikke, og hvis ja, hvem tror vi skal være hoved målgruppen, og hva anbefaler vi som veien videre.

Hos Eviny har vi fått forskjellige erfaringer som vil være nyttige i fremtiden. Blant de erfaringene kan vi nevne det å kunne nå riktig person i forskjellige konserner og ikke være flau av å ringe og ha en profesjonell samtale, hvordan lage et budsjett for samlede inntekten/utgifter for et nytt prosjekt/ produkt, og hvordan presentere resultater til de andre kollegaene på en profesjonell og beskrivende måte.
Hos Eviny har vi også fått besøke et damanlegg som fortsatt er i utbyggingsfasen og sett hvilke planer som er lagt og hvilke oppgaver Eviny har gjort for å lage den. I løpet av dette besøket kunne vi også se på produktet som vi arbeider med. På grunn av taushetsplikten kan vi dessverre ikke snakke mye om det enda. Men forhåpentligvis vil vi kunne presentere til alle på slutten av semestret.

Vi hadde også en tur til Matre som er et vannkraftverk eid av Eviny. Der kunne vi se på utviklingen gjennom tidene, og hvordan kraftverket har endret seg fra 1960-tallet til nå. Det var et lærerikt besøk med mye informasjon om hvilke turbiner som ble brukt, hvordan Eviny samler vannet for å få høyest mulig effektivitet og hvordan Eviny har seg endret ved hjelp av ny teknologi som har gjort jobben lettere, mer lønnsom og mer miljøvennlig.