Hei folkens, Anders her! Jeg har siden midten av februar vært utplassert på VilVite senteret. For de av dere som ikke vet hva som foregår der så anbefaler jeg sterkt at dere tar en tur innom. Dette er et vitensenter med høy standard, som via interaktive utstillinger skaper engasjement, interesse og læring innenfor naturvitenskap, matematikk og teknologi. Med moro for både store og små!
For å følge med i tiden og samfunnets problemstillinger, holder VilVite på med en storskala ombygging av energiutstillingen sin. Dette prosjektet kalles «Bærekraft 2». Målene til dette prosjektet er blant annet: å øke folks kunnskap og holdninger til energi, styrke evne til å ta bærekraftige valg, og å gi kunnskap til å kunne delta i samfunnsdebatten. Dette prosjektet ble startet i 2021, og skal være ferdig i 2023.
Det er denne prosjektgruppen jeg har blitt en del av. Prosjektet gjennomfører to utviklingsfaser, innsiktsfase og konseptutvikling. Innsiktsfasen ble ferdigstilt i februar, så det er konseptutviklingen jeg skal jobbe med frem til mai. Målet med konseptutviklingen er å ideutvikle installasjoner basert på kunnskap hentet fra innsiktsfasen. Jeg har også fått et eget prosjekt som jeg skal være ansvarlig for, dette kalles Smartnett. Smartnett er en eldre installasjon som ikke er i bruk lenger. Denne skulle være med på å belyse problemstillingene rundt energiforsyning. Altså produksjon, forbruk, lagring, import og eksport. Det var også ønskelig at installasjonen skulle belyse samfunnsdebatten rundt energiproduksjon. Dette kan være tema som; Inngrep i naturområder, tap av biologisk mangfold, strømpriser, utenlandskabler, o.l. Temaer som er like aktuelle da, som nå.
Den eldre versjonen av Smartnett bestod av et stort landskapsbasert «spillbrett» som skulle representere norsk natur. På brettet skulle det plasseres ut energiprodusenter og energiforbrukere i form av akrylklosser. Produsentene lyste opp med ulik farge ut fra hvor mye de strøm produserte. Dette var både stedsavhengig og døgnavhengig. Så brikken for et vannkraftanlegg ville lyse rødt om det ble plassert på toppen av et fjell, i motsetning til å lyse grønt om den ble plassert riktig. Forbrukerne lyste også opp i ulik farge ut fra hvor mye energi de brukte. I midten av bordet var det en trafostasjon i form av en skjerm, med kraftlinjer mot spillbrettets bakre kant. Dette simulerte kraftnettet, med mulighet for både eksport og import. Problemet med denne installasjonen var at det ble komplisert for brukerne å vite hva de skulle gjøre. Det resulterte i at brikkene bare ble flyttet rundt på ulike plasser, da de lyste opp i ulike farger. Deretter mistet brukerne interesse og gikk videre. Formålet med installasjonen, ble derfor tapt for bruker, og ikke brukt til sitt fulle potensiale.
To studenter arbeidet med samme installasjon høsten 2021, der de utførte innsiktsarbeidet. På bakgrunn av deres innsiktsarbeid skal installasjonen idéutvikles. Målet er å finne en god måte på å formidle problemstillingene rundt energiforsyning, samtidig som at dette skal være både interessant og utfordrende. Dette kan være å skape oppdrag som brukerne skal utføre, eksempelvis å skape et bymiljø som er kun forsynt med fornybar energi, for eksempel vannkraft. For å følge opp dette kan det komme en utfordring med at det er for lite vann i magasinene, så vannkraftforsyningen stopper opp. Brukeren må da finne alternative måter å produsere energi på, enten via import, solcelleanlegg, atomkraftverk o.l. Disse alternativene vil komme med sine egne utfordringer. Tanken er at det handlingene til brukeren vil gi en målbar feedback. Dette kan gis ved at handlingene som blir utført gir poeng til ulike sjangere, som velferd, miljø og økonomi.
Å jobbe med Smartnett har sine egne utfordringer. Den gamle installasjonen skulle formidle et stort budskap, men ble for komplisert. Jeg mener innsiktsarbeidet som er utført for redesign av installasjonen blir for likt den gamle. Det gjør det utfordrende å se på nye muligheter for formidlingen av budskapet. Jeg har gitt uttrykk for utfordringene mine, og skal av den grunn ha en workshop for konseptutvikling etter påsken. Satser på at det vil komme mange gode innspill her, som mykner opp prosessen.
I forbindelse med konseptutvikling i Bærekraft 2 har jeg fått ta del i flere interessante arbeidsmetoder. Idèsprint og ulike workshops. Jeg har selv lang erfaring fra arbeidslivet, men har ikke vært borti slike måter å jobbe på innen kreativitet. Noe som både er morsomt og lærerikt.
På bakgrunn av innsiktsfasen er det hentet inn eksempler på ekstremt mange installasjoner som kan være aktuelle for den nye utstillingen. På dette stadiet i prosjektet er målet å begrense og velge ut installasjoner som kan være aktuelle. Dette er en stor prosess i seg selv, da installasjonene må være interessante for brukeren, men også formidle et budskap. Samt passe inn i utstillingen. Utvelgelsen av installasjoner skjer via gruppearbeid med avstemning og diskutering. Dette er en lang prosess, med mye møtevirksomhet. Håpet er å ha en oversikt over aktuelle installasjoner i juni, som da kan jobbes videre med.
Både hovedprosjektet og Smartnett er meget aktuelle arbeidsoppgaver for en student innen energi. Jeg føler at kunnskapene jeg har tilegnet meg i løpet av studietiden har gitt meg en god forståelse av problematikken, og gir meg mulighet til å engasjere meg i prosjektene. ENERGI110, ENERGI210, ENERGI230 og GEOF210 har vært spesielt relevant. Samtidig må jeg tilegne meg mye kunnskap angående teknologier og problemstillingene rundt energiomstillingen, noe som er nyttig og interessant.
Det er viktig å nevne at jeg er blitt tatt veldig godt imot på VilVite. Det virker som at de har et veldig godt arbeidsmiljø, der de har det genuint gøy på jobb. Prosjektgruppen er veldig inkluderende, og jeg oppfatter det som at mine meninger og innspill blir tatt med i vurderinger.
Holdte nesten på å glemme maten i kaféen, den er digg! Da hører dere mer fra meg i blogginnlegg 2.