Hei igjen,
I forrige blogginnlegg forklarte jeg kort hva vi hadde jobbet med hos firmaene M&O Partners AS og Neuron Solution AS i løpet av de første ukene. I disse ukene samlet vi generell kunnskap om vindenergi, altså ulike vindturbiner og deres komponenter, samt offshore vindparker og fremtidige prosjekter. Vi leste oss også opp på hvilke firmaer og leverandører som spiller en sentral rolle i vindenergi-markedet.
I et par uker etter det første blogginnlegget jobbet vi med å kartlegge livsløpet til en gjennomsnittlig vindturbin, helt fra uthenting av materialer til resirkulering/kassering. Vi fokuserte på kostnadene og utslippene av de ulike fasene av livsløpet. Her har faget ENERGI102 vært viktig for arbeidet vi har gjort.
I de nylige ukene har vi fått mer spesifikke oppgaver angående firmaer som jobber med vedlikehold av vindturbiner. Planen har vært at vi i starten skulle tilegne oss kunnskap om vindenergi-markedet og lage oversikter som ville hjelpe bedriften og oss selv med fremtidige arbeidsoppgaver. Vi har presentert dokumentene ovenfor de ansatte og diskutert det vi har funnet ut. Vi har nå begynt å lage en oversikt over ulike firmaer og deres metode for vedlikehold/innhenting av data for vindturbiner. Her er det veldig mange ulike løsninger, blant annet bruk av droner og flytende roboter som vil kunne forutse feil. Målet er å kunne gjøre det enklere og redusere kostnader for vedlikehold, noe som faktisk står for over 30% av de totale kostnadene til en gjennomsnittlig offshore turbin. Formålet med å kartlegge slike innovative bedrifter er å kunne diskutere et potensielt samarbeid med M&O Partners/Neuron for å utvide markedet sitt til Norge. Dette blir kalt en strategisk allianse, altså når et firma hjelper et annet med å gjennomføre en operasjon, i denne sammenhengen en utvidelse av markedet. Flere slike bedrifter har nylig startet opp og er ute etter å utvide sin markedsandel og øke sin omsetning.
Til dette kreves det mye forarbeid og planlegging, noe som vi ikke har erfaring med enda.
Til det arbeidet vi har gjort her har ikke fag vi har hatt som matte, fysikk og kjemi vært av stor betydning. Energi-fagene derimot har vært viktig for å løse arbeidsoppgavene vi har fått på best mulig måte. Arbeidet har stort sett dreiet seg om å innhente informasjon om ulike deler ved vindenergi. Andre arbeidsoppgaver som er sentrale i jobben, men som vi ikke har nok kompetanse/erfaring for, innebærer utvikling av programvare og samhandling med andre bedrifter. Mye av dette arbeidet krever mye kunnskap vi ikke har enda. Av denne grunn, har vi fått oppgaver som omhandler innhenting av informasjon. Uansett så har denne praksisperioden vært veldig lærerik, og vi har fått et innblikk i hvordan arbeidsdagen er hos bedriftene vi har jobbet for. Vi har brukt den kunnskapen vi har til å få best mulig utbytte av arbeidsdagene. Det er vel dette praksistiden handler om; å få gjort det en kan for bedriften ut ifra sine forutsetninger og erfaringer. Ser frem til det siste arbeidet vi har igjen hos Neuron/M&O Partners. Forhåpentligvis kommer vi i kontakt med et teknologifirma innen offshore vind før praksisperioden er over!
-Emil