Element One Energy AS, del 2

Hei igjen!  Det har nå gått en stund siden forrige blogginnlegg. I forrige innlegg skrev jeg en del om hva vi trodde vi kom til å jobbe med fremover. Jeg skrev da blant annet om at vi skulle bygge en prototype av en PEM elektrolysecelle. På grunn av en EU-søknad som har krevd mye tid både for oss og for resten av bedriften, har vi ikke kommet så langt som vi hadde håpet på denne prototypen. Når det er sagt, har vi fått laget P&ID diagram for prototypen, satt opp deler av innkjøpslisten og ellers forberedt oss til prototypen. Jeg har blant annet programmert et script for å bearbeide bildene vi skal få fra et høyhastighetskamera. Nå er EU-søknaden levert, og fokuset er tilbake på prototypen igjen. Det som gjenstår nå er å bestille inn alle delene som skal til, i tillegg til å bygge selve prototypen. Det er ikke alle delene like lett å få tak i, så noe av det må vi lage selv. Dessverre ser det ikke ut som om vi rekker å fullføre prototypen i løpet av praksisperioden, ettersom praksisperioden vår snart er ferdig. Vi har blitt lovet at vi skal få være med på testingen selv om praksisen er ferdig, så det er noe vi ser frem til!

 

På kommende onsdag, skal vi ha møte med HVL, som er en av samarbeidspartnerne. HVL satser for tiden stort på hydrogen, og har derfor vært en viktig støttespiller for selskapet. På møtet skal vi blant annet presentere alt vi har jobbet med gjennom praksisperioden. Dessverre er mye av det vi har jobbet med konfidensielt, og det er derfor ikke alt jeg kan dele her på bloggen.

 

Utover arbeidet md EU-søknaden og prototypen har vi også jobbet videre med modellen jeg skrev om i forrige blogginnlegg. Selve utregningene er stort sett de samme, men vi har gjort modellen mye mer robust, og har jobbet med å dokumentere modellen enda bedre. Noe av det som gjør modellen vår så nyttig er at man kan skrive inn sine egne parametere, og ut ifra det, forsøker modellen å finne ut hvilke akser du vil ha, og legger automatisk til akse-beskrivelse på plottene. Ved forrige blogginnlegg kunne modellen kun produsere 3D grafer, men selv om disse var veldig kule, er det ikke alltid man ønsker å sammenligne to variabler, og det er da lettere å lese av en 2D graf. Vi la derfor til støtte for dette, som dere kan se nedenfor.

 

Vi la også til støtte for å plotte flere forskjellige scenarioer i samme graf, som dere kan se nedenfor.

Når man jobber i en bedrift, er det viktig at andre skal kunne sjekke at det du har gjort er riktig i tillegg til at det skal være lett å bruke arbeidet ditt videre. Derfor har vi brukt mye tid på å dokumentere arbeidet vårt. All koden vår har vi dokumentert steg for steg med kommentarer. I tillegg til dette har Tina skrevet to white-papers om det vi har jobbet med mens jeg har laget tre gitlab dokumentasjon sider. Selv om det ikke er den gøyeste oppgaven å dokumentere det du har gjort, er det veldig viktig for at andre fort skal kunne sette seg inn i det du har gjort.

 

Vi har blitt tatt godt imot i bedriften, og ettersom bedriften er såpass liten, føler vi at vi har blitt en viktig del av bedriften. Når det er sagt, er det en del oppgaver de ansatte gjør som vi ikke gjør. Dette er i hovedsak diverse søknader i tillegg til koordinering med samarbeidspartnerne. Dette er jobber de har måttet gjøre fordi de har mye bedre oversikt over prosjektet og forretningsmodellen enn vi har. Ellers har vi vært involvert i de fleste oppgavene i bedriften.

 

Når jeg ser tilbake på praksisperioden er det utrolig hvor mye jeg har lært og fått gjort. Når det er sagt, hadde vi nok mindre tid gått til å lese oss opp, og vi hadde fått gjort mer produktivt arbeid hvis vi hadde lært mer før vi startet i praksis. Spesielt kjemi har vært veldig viktig for oss. Det har vært fascinerende og samtidig litt frustrerende å se hvordan det vi brukte masse tid på å sette oss inn i plutselig dukket opp på forelesning (riktignok ganske forenklet) i kjem110 et par uker senere. I tillegg til kjemi, har programmering vist seg å være svært viktig for det arbeidet vi har gjort. Godt over halvparten av timene vi har brukt i praksis har gått til å programmere diverse modeller og andre ting i python. Dette har gått forholdsvis fint med det grunnleggende vi lærte i inf100, men hadde nok gått fortere og blitt bedre dersom vi hadde hatt flere fag med programmering som del av pensum.

 

Viljar