DanFoss Del 1

Heisan! Mitt navn er Sebastian og jeg har i dette semesteret havnet i praksis hos DanFoss AS. DanFoss er et familieeid selskap, og ble stiftet i et gårdshus i Nordborg i Danmark i 1933, og har siden den gang vokst til å bli en av verdens ledende leverandører av innovative og energieffektive løsninger. De er blant annet veldig kjent for produksjonen av termostater

Hovedkontoret deres ligger i Nordborg, Danmark, mens kontoret hvor jeg oppholder meg holder til på Voss, i samme bygg som den nye gondolbanen som ble nylig ble bygd. Siden kontoret ligger ett stykke unna, varierer det veldig hvor ofte jeg faktisk er på kontoret og hvor ofte jeg må jobbe hjemmefra. Hovedsakelig varierer det fra 1-2 ganger i uken hvor jeg tar meg en tur med toget opp til Voss, avhengig av om det passer for meg og min kontaktperson, Ottar Skjervheim, på Voss. Jeg har så langt likt at kontoret ligger lengre unna med tog, siden jeg da har fått brukt tiden til og fra på toget til å blant annet forberede meg på hva jeg skal holde på med for dagen, eller så bruker jeg tiden på annet arbeid jeg har i forbindelse med studiet.

På kontoret, hvor jeg får tildelt egen kontorplass, bruker jeg for det meste tiden til et prosjekt jeg har fått utdelt av DanFoss. I begynnelsen gikk vi gjennom hva DanFoss driver med, og jeg fikk vite litt om bak historien til selskapet. Vi begynte ganske kjapt å finne et emne som jeg skulle jobbe med hos DanFoss, og etter et videomøte med Ottars kontaktperson i Danmark endte jeg opp med å velge å fokusere på utnytting av spill varme. Min oppgave er mer spesifikt å undersøke om det er mulighet for å utvinne elektrisk energi fra spill varme i et datasenter, og om dette er kommersielt levedyktig for DanFoss å fokusere mer på i fremtiden. Her har jeg blant annet sett på prosesser hvor såkalte ORC (Organic Rankine Syklus) enheter inngår, hvor en kjemikalie med lavt kokepunkt blir omgjort til damp, som deretter går gjennom et tynt rør i et lukket system mot en turbin som er koblet til en generator. Når denne turbinen da begynner å spinne, blir det dannet elektrisk energi fra generatoren. Under kan du se en enkel illustrasjon av hvordan en slik ORC enhet fungerer.

 

De første ukene har i stor grad gått til å sette meg inn i hva DanFoss driver med og å sette meg inn i oppgaven jeg har fått utdelt. Jeg er så langt veldig fornøyd med mitt opphold i DanFoss, og har på kort tid fått et godt inntrykk av hvordan det er å jobbe i et slikt selskap, og jeg gleder meg til å lære mer og få enda mer erfaring videre i semesteret. Har også blitt lovet en tur med gondolbanen og lunsj på toppen, spandert av DanFoss, så det er noe jeg gleder meg til. Det er vel en kort oppsummering av hvordan min tid i praksis har vært, og nå er det å se i neste blogginnlegg hvordan resten av mitt opphold i DanFoss har gått.