Småkraft AS, del 1

Hei! Jeg heter Kamilla, er 23 år og går tredje året på Energi. Dette semesteret skal vi ha praksis gjennom emnet ENERGI240, og jeg er kjempefornøyd med å ha fått plass hos Småkraft sammen med Benjamin.

Småkraft AS ble etablert i 2002, og er i dag størst i Europa på drift av småkraftverk. Selskapet eier og drifter over 130 småkraftverk rundt om i landet, og tallet øker jevnt. Dette resulterer i en årsproduksjon på 1,3 TWh fornybar energi, noe som tilsvarer det årlige forbruket hos 80.000 husholdninger eller over 300.000 elbiler. Småkraft er eid av langsiktige fond som forvaltes av det tyske investeringsselskapet Aquila Capital.

Noe av det som gjorde Småkraft interessant for meg er forretningsmodellen deres. På den ene siden er de eid av et stort utenlandsk investeringsselskap, og på den andre siden samarbeider de tett med de lokale grunneierne ved hvert kraftverk. Konseptet til Småkraft går ut på å leie fallrettighetene i elvene hvor kraftverkene befinner seg. En slik leieperiode varer gjerne i 40-60 år, og når denne perioden er over er det igjen de lokale grunneierne som eier både kraftverket og fallrettighetene. I løpet av denne perioden har de langsiktige fondene gitt avkastning, samtidig som det er skapt ny verdi for den neste generasjonen grunneiere.

En viktig del av forretningsmodellen er lokal verdiskapning. Småkraft er opptatt av å benytte lokale entreprenører og leverandører til utbygging. Videre betaler de eiendomsskatt til kommunene som går til å finansiere lokale velferdsgoder. Ringvirkningsanalyser viser at 13,5 millioner i snitt per kraftverk går i verdiskapning til lokalsamfunnet. Sist, men ikke minst får grunneierne, som eier naturressursen som utnyttes, årlige utbetalinger basert på kraftverkets inntjening. Ofte er det også en av grunneiere som er såkalt tilsynsvakt på kraftverket. De har som hovedoppgave å sørge for at både inntaket og kraftverket blir godt vedlikeholdt.

Før vi skulle begynne hos Småkraft var jeg veldig spent på hvordan kontorsituasjonen kom til å bli. Heldigvis fikk vi møtes på kontoret i Solheimsviken første dag og hilse på en del av de ansatte. Den første dagen besto blant annet av å sette opp PC og kontorplass, ordne bruker og blir kjent med systemene som brukes. I tillegg fikk vi være med i et par møter, blant annet med tyske Aquila. Jeg og Benjamin er med i forretningsutviklingsdelen i bedriften, og vår kontaktperson Karina er direktør for forretningsutvikling i Småkraft.

Den samme uken var vi så heldig å få være med ut å besøke noen av Småkraft sine kraftverk. Tidlig tirsdags morgen satte vi da kursen i retning Voss, og første stopp var Rasdalen kraftverk. Her møtte vi Jan Rasdal som er både grunneier og tilsynsvakt på kraftverket. Han viste oss rundt, og vi fikk se alt fra hvor vannet kommer inn til hvor elektrisiteten blir transformert før den sendes ut på strømnettet. Kraftverket var derimot ikke i drift ettersom elven var frosset. Vi tok også en turen opp i fjellet for å se på inntaket. Etter besøket på Rasdalen kraftverk dro vi inn til Evanger hvor vi spiste lunsj på en liten landhandel, for så å besøke Tverrgjuvlo kraftverk.

 

 

Nå har vi etter to uker med hjemmekontor fått komme tilbake på kontoret i Solheimsviken. Vi har fått et par ulike oppgaver å jobbe med, og det er veldig kjekt å føle at vi bidrar med noe. En av oppgavene våre går ut på å kartlegge markedsmulighetene. Småkraft har nemlig en strategiplan kalt ‘2by22’ som går ut på å vokse til totalt 2GWh midlere årsproduksjon innen utgangen av 2022. I forbindelse med dette har vi undersøkt eierstrukturene i småkraftverk i Norge for å identifisere aktuelle oppkjøpsmuligheter. Dette vil forhåpentligvis være et godt verktøy i arbeidet med videre vekst.

I tillegg til dette har vi fått i oppgave å hjelpe finansdirektøren i Småkraft med den årlige bærekraftsrapporten. Dette er en rapport som beskriver bedriftens mål i en miljømessig og sosial kontekst, og som leses av mange forskjellige folk med ulik bakgrunn. Vårt bidrag har foreløpig vært å lese gjennom rapporten uten noen forkunnskaper for så å gi en helt ærlig tilbakemelding på hva vi synes var interessant eller ikke, bra/dårlig eller om det var noe vi ikke forsto. Videre skal vi komme med bidrag i form av korte fortellinger fra ulike kraftverk for å gjøre rapporten mer personlig og forhåpentligvis mer spennende å lese.

 

Jeg gleder meg til resten av oppholdet i Småkraft og setter utrolig stor pris på at vi får denne muligheten!