Heisann!
Jeg er i praksis hos det som nå heter Flux, men som da jeg begynte i praksis var de tre selskapene Active Service, Analytica og Valvision. Det har dermed vært hektiske tilstander med sammenslåing disse første ukene. Jeg har likevel kommet godt på plass med eget kontor og arbeidsoppgaver.
Først litt om selskapet: De tre selskapene leverer (og produserer noe) ventiler, kuplinger, slanger og analyseutstyr hovedsakelig til oljebransjen. De er et svært olejtungt selskap, men har et mål om å også etablere seg i andre (mer fremtidsrettede?) sektorer innenfor fornybar energi. Jeg har dermed fått en mild innføring i produktene deres, og dette har vært en bratt læringskurve da jeg var relativt blank på slanger og ventiler fra før! Jeg har blant annet vært med på produksjonslokalet for slanger som er plassert under kontorene våre, og blitt vist ulike typer ventiler (flow, check, butterfly, kule.. jeg ante ikke at det finnes så mange ventil-varianter (okey jeg visste vel så vidt hva en ventil var i august :p), som noen (spesielt interesserte) kollegaer har på utstilling på kontorene sine.
Så litt om hva jeg gjør her: Flux har sett noe på hvor det er behov for deres produkter blant annet innen karbonfangst og -lagring, vind og hydrogen. Jeg har valgt å se nærmere på denne sistnevnte sektoren – hydrogen. Ventiler, slanger og analyseutstyr er det nemlig behov for i mange deler av hydrogennæringskjeden også. For eksempel i elektrolyseanlegg hvor hydrogen produseres – her har Flux nylig levert 200 ventiler til Nel for et 20MW PEM-elektrolyseanlegg i Spania. Det er også for eksempel stort potensiale i forbindelse med hydrogen fyllestasjoner og mot maritim sektor. Oppgavene mine har til nå bestått i mye researching, lesing av rapporter, teams-møter og mail. Det er jo utfordrende da hydrogen er noe Flux kan lite om selv, og det generelt er et veldig nytt marked i stadig utvikling som kan være vanskelig å få oversikt over. Det er opp til meg hvilke dager og tider jeg vil være på kontoret, men ofte blir det tirsdager og torsdager da det er da de fleste ikke er på hjemmekontor.
Det er åpenbart utfordringer med å gå fra produkter som håndterer olje og naturgass, til å skulle håndtere hydrogen. Hydrogen har en svært lav tetthet og høy permeabilitet (lett for å lekke gjennom det meste av materialer). Hydrogen har også en tendens til å bryte ned materialet den er i kontakt med. Dette fører til konseptet «hydrogen skjørhet», som leder til potensiale for sprekker/brudd i materialet og derav hydrogenlekkasjer. Hydrogen er også en lett antennelig og eksplosjonsfarlig gass – som gjør det desto viktigere å hindre lekkasjer og nedbrytning. I tillegg kan hydrogen ikke fraktes og oppbevares i sin rene gassform da den har lav volumetrisk energitetthet slik. Det vanligste er å kjøle den ned til flytende hydrogen ved ca -250oC eller å ha den under høyt trykk, ca 700bar.
Hovedutfordringene i forhold til det fornybare markedet (og spesifikt hydrogen) nå er at det ikke har fantes noen felles standard for hydrogenapplikasjoner og krav til utstyr – så man har basert seg på oljekrav også i hydrogensammenheng. Dette ser ut til å være i gang med å løsne, og når vi har fått hentet inn god informasjon på tekniske krav vil nok videre oppgaver for meg være å se mer på markedsanalyse og muligheter for å bygge nettverk i hydrogenbransjen.
Til neste gang,
Malin