Hei!
Jeg heter Silje og går andre året på energi. Sammen med Kai har jeg fått utplassering ved Universitetet i Bergen, i forskningsgruppen Reservoarfysikk, som jobber med energiteknologi og CO2-lagring.
Så langt har vi blitt opplært i ulike prosedyrer av prosjektets hovedingeniør, Kristoffer, slik at vi kan bidra i FluidFlower-eksperimentet. FluidFlower er et fysisk CO2-eksperiment som ble startet for å «gi større vitenskapelig forståelse av flerfasestrømninger i komplekse geologiske settinger». Eksperimentet går ut på å lage en todimensjonal geologisk modell hvor man pumper inn CO2 og observerer hvordan det påvirker de ulike reservoarlagene i modellen. Lagene består av sand i ulik størrelse, der lag med store, grove sandkorn har større porer, noe som gjør at mer CO2 kan lagres i disse lagene. Grove sandkorn har også høy gjennomtrengelighet, som gir stor flytrate gjennom sanden. Finere sandkorn har mindre porer og dermed mindre lagringskapasitet, men bedre evne til å holde på CO2. Dette er den grunnleggende teorien bak prosjektet.
I løpet av praksisperioden har vi fått innsikt i hvordan prosjektet fungerer på forskjellige nivåer. En stor del av oppgavene våre har vært praktiske. Vi har ryddet på lageret og i verktøyhyllene, og det vi kanskje har gjort mest av, er å sile sand.
Vi har også fått delta i mange mer spennende og lærerike deler av prosjektet. Som introduksjon fikk vi lage og sette opp vår egen geologiske modell, hvor vi studerte hvordan CO2-en oppførte seg og hvorfor det skjedde. Dette ga oss en grunnleggende forståelse av hvordan CO2-lagring faktisk fungerer. I september deltok vi også på den årlige CSSR-konferansen (Centre for Sustainable Subsurface Resources). Her hørte vi om ulike forskningsprosjekter fra hele verden, hvor det forskes på bærekraftig forvaltning og utnyttelse av undergrunnsressurser. UiBs bidrag inkluderte en presentasjon av FluidFlower-prosjektet, hvor de viste en modell som Kai og jeg hadde bygget dagen før.
De siste ukene har Kai og jeg deltatt i en mer teknisk del av prosjektet. Med veiledning fra Kris satte vi opp et system av pumper, ventiler og rør som pumper væske inn i ulike deler av systemet. Vi utviklet også et datasett som styrte dette, med tanke på hvilken væske som skulle pumpes hvor og i hvilken hastighet. Dette har vi testet flere ganger for å sjekke hvor nøyaktig systemet fungerer i henhold til det vi har programmert, og videre skal vi se på hvordan vi kan forbedre dette.
Så langt er jeg veldig fornøyd med praksisplassen min. Vi har blitt godt mottatt av Kris, som er utrolig hyggelig og tålmodig, og som virkelig ønsker at vi skal forstå hva vi holder på med. Mange av arbeidsoppgavene er både spennende og utfordrende, men samtidig godt tilrettelagt slik at vi kan mestre dem. På grunn av dette har jeg lært veldig mye på kort tid, og jeg gleder meg til å lære mer!