Eiendomsavdeling UIB – Eivind Fodstad

Hei! Jeg heter Eivind og jobber som praksisstudent hos Eiendomsavdeling til UIB. Eiendomsavdeling har ansvar for forvalting, drift, vedlikehold og utvikling av UIB sine bygg, tekniske anlegg og uteareal. Blant annet har de satt i gang med et prosjekt der de skal legge ut solcellepanel på alle byggene sine. UIB har mange store bygg som krever mye energi til oppvarming, drift av lab etc. Utrulling av solceller gjøres for å minke innkjøpet av strøm, men også for å ta en del i det grønne skiftet. Det er dette prosjektet jeg arbeider med. UIB har ansatt et tredjeparts firma, Asplan Viak, som har i oppgave å komme med estimering, planlegging og tilsyn rundt solcelleprosjektet til UIB. Det er her hos Asplan Viak jeg jobber.
Asplan Viak er et av Norges ledende rådgivningsselskaper innen plan, arkitektur og ingeniørfag. Firmaet er sentrale i byutviklingen av Bergen, og har blant annet vært med på prosjektering av ny bybane. Selskapet er delt inn i flere avdelinger her i Bergen, og det er hos elektroavdelingen jeg er utplassert. Her arbeider det dyktige ingeniører som arbeider med alt fra elektroanlegg til tunnelprosjektering. Det er mange med kompetanse her som er relevant for studiet mitt, så jeg kan lære mye.
Jeg har arbeidet her hos Asplan Viak i 4 uker nå, og har fått jobbe med estimering og planlegging av solcelleanlegg på noen av takene til UIB. Estimeringen og planleggingen foregår for det meste i et program som heter PVsol, der jeg kan lage 3D-modeller og plassere og koble sammen solceller. Dette programmet tar også med solforhold og beregner årlig produksjon og mye mer. Jeg fikk forsøke først på egen hånd, men etter hvert fikk jeg også opplæring som hjalp mye. Hovedoppgaven min i løpet av denne praksisperioden er å få tildelt et av UIB sine bygg, og gå gjennom samme prosedyre som Asplan Viak gjør da de skal prosjektere en solcelleinnstallasjon på et av UIB sine bygg. Jeg ble tildelt Thormøhlens Gate 55, også kjent som Høyteknologibygget. Her begynte jeg kun med en plantegning, og gjorde noen estimat i forhold til areal og energiproduksjon. Deretter lagde jeg en 3D-modell av bygget og plasserte ut solceller. Dette var for å få en rask oversikt over hvor stor energiproduksjon vi kunne forvente av et solcelleanlegg på dette taket. Vi dro så på befaring der vi så på taket og objekter oppå taket som kunne være til hindring eller skape skygge. Denne informasjonen brukte jeg så til å lage en mer presis modell av anlegget, der jeg tok høyde for hindringer og skygger. Det er hit vi har kommet i dag, og neste punkt på planen er å ha et møte med en arkitekt, lage en tegning av solcelleanlegget, presentere dette for kommunen og forhåpentligvis få godkjenning.
Jeg har blitt godt tatt imot her hos Asplan Viak, og synes arbeidet her er interessant og lærerikt. Jeg ser frem til resten av tiden min her hos Asplan Viak, og vi sees i neste blogginnlegg!