Heihei Energibloggen! Mitt navn er Kamilla og dette semesteret har jeg praksisplass hos Eiendomsavdelingen til UiB sammen med Aki. Eiendomsavdelingen ved Universitetet i Bergen er en del av sentraladministrasjonen og har ansvar for forvaltning, drift, vedlikehold og utvikling av UiB sine bygg, tekniske anlegg og uteareal (https://www.uib.no/eia). Akkurat nå sitter Eiendomsavdelingen på Vektergården fordi lokalet deres i Nygårdsgaten pusses opp. Her på Vektergården har vi fått eget kontor med utsikt over Ulriken og høyden. Ordentlig staselig, vi har til og med hev og senk pulter. Kontoret har også en 16 liters kaffetrakter så veldig fornøyd med det. Her på Eiendomsavdelingen har praksisstudentene fleksitid, noe vi setter stor pris på når en studenthverdag kan være litt uforutsigbar. Vi har god oppfølging og veiledning i form av et ukentlig møte på torsdager 14.30 hvor vi går igjennom det vi har gjort denne uken, spørsmål vi har og arbeidsoppgavene for neste uke.
Nå har vi vært hos Eiendomsavdelingen i ca. 5 uker, og har hovedsakelig to fokus områder. Dette er det vi skal jobbe med hele praksisperioden.
- BREEAM NOR pre-analyse
- Nærvarmeanlegget på høyden
Nåværende Allégaten 66 skal rives, og Allégaten 64 (Entek) skal bygges. Vi skal gjennomføre en BREEAM NOR pre-analyse av Entek bygget. BREEAM er en metode for miljøsertifisering av bygg. Til sammen er det ni forskjellige kategorier som vurderes i prosessen, men vi skal kun fokusere på energi kategorien. Innen energi er det igjen flere underemner med forskjellige krav. Om bygget oppfyller disse kravene vil de få poeng, en samlet sluttsum bestemmer hvilket nivå bygget sertifiseres til – Pass, Good, Very Good, Excellent eller Outstanding. UiB ønsker at Entek skal oppnå nivået Excellent. Aki og jeg skal på et BREEAM NOR kurs 29.03 og har derfor ikke startet på analysen enda. Vi har derimot brukt tid på å sette oss inn i Entek bygget og lest igjennom og notert fra BREEAM NOR manualen (oversikten over alle kategoriene og emnene). Gleder meg veldig til kurset, blir spennende!
De fleste byggene som eies av UiB på høyden varmes/kjøles ned med et system som igangsettes av sjøvann som er pumpet opp fra 100 meters dyp. Her nede er det stabil temperatur hele året. Disse pumpene befinner seg under Puddefjordsbroen, vannet pumpes opp til jussbygget før det tar reisen tilbake til sjøen. Sjøvannet er altså i systemet minst mulig, det fører med seg litt diverse slam inn i rørene og det er ikke ønskelig fordi det krever mye vedlikehold. Før sjøvannet går ned igjen er det innom Sølvpilen og Grønnpilen, to varmepumper som står på jussen. På andre siden av disse varmepumpene er det rør som inngår i et lukket system, dette lukkede systemet går innom alle byggene som nytter seg av nærvarmeanlegget. Totalt er det 133 415L vann i systemet. Helt i starten av praksisen var vi på befaring av noen av understasjonene tilknyttet nærvarmeanlegget på høyden. Veldig interessant å se hvordan alt ser ut i virkeligheten, også da vi fant ut at varmepumper man bruker i litt større bygg ikke ligner på varmepumper vi er vant med å se i hjemmene våre.
Det finnes en systemtegning som tar for seg hele dette anlegget samlet, men denne tegningen er utgått. Aki og jeg fikk derfor i oppgave å gå inn i systemtegningen til hvert enkelt bygg som inngår i anlegget for å lage en ny oversikt over hele anlegget. Vi har brukt mye tid på å tolke tegninger, det er veldig komplekse og detaljerte tegninger som tilhører hvert enkelt bygg. Det er kun hovedkomponentene som skal med i totaltegningen og ikke alle små detaljer. Viktige komponenter er ventiler, motorventiler, energimålere, temperaturmåler, trykkmåler, varmepumpe, pumpe og tanker. Det er viktig at den er oversiktlig og lett og finne frem i. Jeg syntes dette var en veldig morsom oppgave. Har tegnet systemet i hvert enkelt bygg på goodnotes før jeg til slutt satt alle sammen på et ark og tegnet rørene, kummer osv mellom byggene. Har gått fra å aldri ha sett en systemtegning til å nå fint kunne tolke en, og for det meste vite hva symbolene på tegningen betyr.
Ser frem til resten av praksisperioden min på eiendomsavdelingen, håper alle trives like godt som oss.
– Kamilla