Småkraft AS – Catharina Haugen

Hei igjen! Her kommer en liten oppdatering om praksisperioden min hos Småkraft AS.

I forrige innlegg skrev jeg litt om bedriften og befaringen jeg var med på i Blådalselva. Denne gangen vil jeg fortelle litt om arbeidsoppgavene jeg har hatt. Jeg har jobbet med å kartlegge nedbørsfelt i Nevina. Dette er en karttjeneste der man kan genererer nedbørsfelt-parametere, som brukes for å finne årlig middelavrenning og areal for alle kraftverk i Norge. Jeg har også gjennomført produksjonsberegninger for disse kraftverkene. Ved å eksportere data fra databasen til Norges vassdrags og energidirektorat (NVE) kan man beregne mengden gjennomsnittlig energi fra hvert kraftverk.

Siden forrige innlegg har jeg også hatt en presentasjon hvor jeg skulle presentere den prosentvise endringen i avrenning mellom periodene 1961-1990 og 1991-2020 for kraftverkene i Norge. Gjennom en liten programmeringsoppgave utviklet jeg et kart som visuelt viste de prosentvise endringene i avrenning mellom disse to periodene. Denne oppgaven ga meg en dypere forståelse for hvor verdifulle visuelle presentasjoner kan være for å få frem informasjon fra komplekse datasett.

En annen oppgave jeg har hatt er å bygge opp og strukturere en database. Dette ble gjort ved å samle filer fra eksisterende konsesjonsdokumenter og andre viktige dokumenter, som blant annet detaljplaner og sluttrapporter, for ulike kraftverk Småkraft eier. Ved å utføre disse oppgavene har jeg fått et innblikk om krav til struktur og hva dokumentene inneholder av viktig informasjon.

Jeg har også vært så heldig at jeg har fått være med på enda en befaring. Denne gangen til Smådalselva som er et kraftverk i byggefasen. Det har vært interessant å se hvordan kraftverk ser ut i ulike faser og hvordan komponenter som rør og turbiner monteres før kraftverket er ferdig bygget. I denne befaringen fikk jeg sett rørene på nært hold, før de blir plassert ned i bakken, samt at jeg har fått sett hvor vannet skal komme inn med åpne rør. Dette er ulikt Blådalselva, hvor alt var ferdig og i drift. Jeg har gjennom denne befaringen fått en bedre forståelse av hvordan konstruksjon og tekniske løsninger gjennomføres i praksis. I Blådalselva fikk jeg se alt ferdig konstruert med generator i drift og et ferdig oppstilt vannkraft. Ved å ha sett på et kraftverk i drift, i tillegg til et under konstruksjon, har jeg fått en god forståelse av hele prosessen fra planlegging og utbygging til drift.

Gjennom praksisen i Småkraft har jeg brukt mye Excel, og fått et innblikk i hvordan slike verktøy brukes i bedrifter og til prosjekter. Kontoret i Bergen er ikke så stort, og det har vært kjekt å snakke med kollegaer i ulike roller, som har gitt meg mulighet til å lære litt om ulike deler av bedriften.