Hallaien bloggen, Trym og jeg er blitt utplassert i øygarden kommune. Her kommer litt av det vi har lært og jobbet med!
De første dagene var vi på møte om fremtidig utvikling av øyen, og fremtidige byggeplaner, hvor en løsning på et økende energibehov er en avgjørende faktor for utviklingen. Vi har fått i oppgave å levere en rapport som tar for seg de potensielle energikildene i området, energiforsyning i øygardens energipark, og hvordan nye teknologien kan bidra til et selvforsynt øygarden.
Trym og jeg har fått litt innblikk i hvordan en kommuneadministrasjon går for seg. Vi har blitt presentert av planavdelingen hvordan ulike områder, kalt soner, forvaltes av kommunen, og har forbestemt ulike mål for hva og hvor det er lov å bygge. Som for eksempel soner som er dedikert til næringslivet, bolig, kommunale bygg, naturvern, osv. Disse må tas hensyn til når vi skal forsøke å avgjøre hvor en da kunne plassert et kraftverk og infrastruktur. I tillegg har vi fått kjennskap til hvordan planer forvaltes, og hvilke vurderinger man tar for nybygging og gjenbruk av eksisterende bygg. Vi har lært om infrastrukturelle fordeler en kan ha ved bygg med delt område, som ellers kunne vært begrenset av den juridiske faktoren ved utbygging. I tillegg til eksisterende geoenergi som forsyner Straume(øygardens sentrum) med varmeenergi.
Med vår spesiell interesse innen kjernekraft, har vi fått et innblikk i den politiske delen av kommunen. Da spesielt hvordan lokalpolitikken går for seg. Hvor ikke bare politiske uenigheter står i veien for mulig utbygging av kjernekraft, men da også NVE som ikke gir grønt lys for utbygging og konsesjon av et eventuelt kjernekraftverk. Øygarden har en kraftkrevende næring med energiparken, hvor et kraftverk kunne forsynt med grønn, pålitelig og regulerbar strøm for nå og for fremtiden.
Vi har undersøkt ulike energikilder og kommunens muligheter for å etablere og bygge ut eksisterende teknologi. Sammenliknet med kjernekraft, i denne sammenhengen SMR-reaktorer, blir alle andre alternativer relativt blass. Vindkraft, statens hovedsatsing innen fornybar energi, stilles i svært dårlig lys sammenliknet med Norsk kjernekrafts utbyggingsanalyse i øygarden kommune. Ser vi på vind på land, vil det estimerte arealet brukt for å produsere tilsvarende mengde energi som kjernekraftverkene, være 400 ganger så stort. Dette tilsvarer 1/3 av øygardens areal. Ser vi på havvind, har vi ikke arealproblemet, men etter et estimat fra NVE for energikilder, vil kjernekraft koste omtrent det samme, med mulighet for at der blir gunstigere. I tillegg vil et kraftverk av de Norsk kjernekraft utpekte områdene, være svært gunstig i forhold til infrastrukturen, hvor anlegget ikke ligger langt fra planlagt stortransformator. Ser en på FNs LCA-rapport på fremtidige energikilder i Europa, vil kjernekraft også være den energikilden med lavest utslipp CO2 per kWh. Hovedproblemet for etablering av kjernekraftverkene er politiske, ettersom en trenger konsesjon fra NVE for at det skal lønne seg, noe som er en svært omfattende prosess, men utallige variabler og hensyn. Derfor skal vi fremover se videre på allerede etablert teknologi, som kan hjelpe forsyne øygarden nå, og i nærmere fremtid.