Hei igjen, og velkommen tilbake til bloggen min om praksisutplassering hos Norwegian Hydropower (NorHydro) i faget Energi240. Det er noen uker siden sist jeg skrev her så det er på tide med en oppdatering om hvordan det har gått med praksisutplasseringen.
Som nevnt i forrige blogginnlegg har store deler av praksisperioden blitt brukt til kartlegging av elveløp i Scotland, der det er mulig å bygge kraftverk ved hjelp av ett nytt Low Head konsept. Det nye Low Head Konseptet er basert på moduliserte og standardiserte generatorenheter designet for masseproduksjon. Mer spesifikt har det blitt kartlagt strekninger i flere elveløp som oppnår kriteriene for det nye Low Head konseptet, som er elver med designvannføring mer enn 15-20 m^3/s, og designhode 2-5 meter.
Strekningene som ble kartlagt har videre blitt studert og sortert. Noen av elveløpene vi noterte måtte fjernes fra listen fordi etter en nøyere undersøkelse var ikke lokasjonene gunstige. Når vi fikk oppnådd ett tilfredsstillende antall elveløp hadde vi ett møte der de oppnådde resultatene og videre arbeidsoppgaver ble diskutert.
Etter kartleggingen av elveløp i Scotland fikk vi ett nytt prosjekt, som var å undersøke potensialet for utbyggingen av Low Head konseptet i ett annet land. Vi bestemte oss for å undersøke Wales, da informasjonskildene som ble brukt når vi undersøkte Scotland omhandlet også informasjon om Wales. Deretter ble den nye arbeidsoppgaven å kartlegge elveløp i Wales. For å kartlegge de mulige lokasjonene brukte vi samme framgangsmåte som når vi kartlagte elveløp i Scotland.
Først ble det brukt data som omhandler vannføringen til elvene i Wales, og deretter utelukket de elveløpene med gjennomsnittlig vannføring mindre enn 15 m^3/s. Elveløpene med gjennomsnittlig vannføring mer enn 15 m^3/s ble studert i bl.a. Google Earth for å undersøke topografiske endringer, og notert ned elvene som oppnår tilfredsstillende designhode på over 2 meter langs en strekning på 100 meter.
Videre er planen å finne en oversikt over utbygde og planlagte hydrokraftverk i Wales for å utelukke lokasjonene som allerede er i bruk. De topografiske endringene i de utvalgte elveløpene skal videre studeres og sorteres med hensyn på gunstig designhode og middelvannsføring.
Under praksisoppholdet har jeg blant annet lært om noe av planleggingen som skal til når det lages ett vannkraftverk, og jeg har fått en erfaring på hvordan det er å jobbe innenfor en slik bransje. Siden NorHydro har fokus på hydrokraftverk har jeg fått bruk for noe av pensum som i faget Energi101, som omhandler vannkraft.
Praksisutplasseringen hos Norwegian Hydropower AS har vært en lærerik og spennende opplevelse.