Hei igjen folkens! Her kommer en liten oppdatering om hvordan det går med praksisutplasseringen min hos EoneE! Dette kommer til å bli mitt siste innlegg ute på praksisbloggen, og jeg håper dere som leser har hatt det kjekt med å følge med på praksisen!
I forrige blogginnlegg nevnte jeg kort at vi skulle lage en Python-modell for å visualisere de ulike tapene man har i en brenselscelle. Denne teoretiske modellen for PEM brenselsceller skal gjøre det lettere å undersøke hvordan ulike parametere som f.eks. systemtrykk og temperatur påvirker de ulike spenningstapene i en brenselscelle. Utvikling og dokumentasjon av Python-modellen har altså vært hovedoppgaven vår de siste 2 månedene.
Det har vært utfordrende å sette seg skikkelig inn i selve kjemien bak brenselscelle-teknologien, men Simen og jeg har fått god hjelp av Jonathan, som er en førsteamanuensis fra Høgskulen på Vestlandet. Han har blant annet holdt et brenselscelle-krasjkurs for oss, som nevnt i forrige blogginnlegg. Dessuten fikk vi tilsendt en veldig god bok av Jonathan som forklarer i dybden hvordan brenselscelle-systemer fungerer. Denne boken endte vi opp med å bruke som hovedlitteratur under arbeidet med python-modellen.
For et prosjekt på denne størrelsen er det svært viktig å bruke planleggingsfasen til å få en god oversikt over selve målet med prosjektet, samt hva som kreves for å få dette til. Uten en god oversikt vil man fort ende opp med å støte på nye problemer underveis i arbeidet. Jeg og Simen innså etter hvert at vi hadde hoppet litt for fort inn i arbeidet uten en skikkelig plan, og grunnet dette har vi måtte brukt mye av tiden vår underveis på å definere bl.a. hvordan brukeren skal kunne gi inputs til modellen, samt nøyaktig hvilke parametere som skal plottes mot hverandre.
Samtidig som vi har jobbet med programmet og elektrokjemien som ligger bak, har vi også jobbet med å dokumentere arbeidet. God dokumentasjon er viktig slik at andre som kommer etter oss skal kunne oppdage og fikse eventuelle feil, og ha mulighet til å utvide modellen. Vi har blant annet dokumentert flesteparten av funksjonene i programmet, fokusert på å skrive lesbar kode og skrevet beskrivende commit-meldinger når vi pusher endringer til gitlab. Dessuten har vi begynt på en white-paper der vi forklarer formler, konstanter og hvilke antagelser som ble tatt underveis.
Etter mye arbeid har vi til slutt klart å lage en fungerende PEM brenselcelle-modell i Python som kan kjøres både i terminal og i brukergrensesnitt. Dersom du selv vurderer å lage et brukergrensesnitt i Python vil jeg anbefale å sette av litt tid til å finne et godt bibliotek for dette. Selv tok jeg en kjapp beslutning om å bruke «tkinter», og selv om alt fungerer som det skal så er det dessverre ikke altfor pent å se på :’)
I løpet av min praksis hos Element One Energy har jeg lært mye, og selv om det til tider har vært tungt så har jeg hatt det veldig kjekt! Nå gjenstår kun 2 dager med praksis, og vi satser på å fullføre prosjektet før tiden er omme.
– Amalie