Hei igjen! Da nærmer praksisperioden seg slutten, og jeg er derfor tilbake med en oppdatering på hva vi har holdt med på siden sist. Jeg er altså utplassert hos Bertel O. Steen Power Solutions sammen med Simon. Nå har vi bare et par uker igjen i praksis som skal brukes på å ferdigstille de oppgavene vi har jobbet med og på å presentere det vi har kommet frem til.
Som jeg nevnte i forrige blogginnlegg, fikk vi i oppgave å analysere strømprisdata. Vi skulle også regne på hvor mye det er å spare på å ha et batteri som man lader når strømprisen er lav. Dette har vært en veldig spennende oppgave å jobbe videre med, og det er det vi har brukt mesteparten av tiden på siden sist. Det første vi gjorde var å se på dataene vi hadde. Vi så på strømpriser for hver time, i hele Norden for 2020 og 2021. Som forventet så vi at strømprisen varierte mye mer i 2021 enn i 2020. Vi så også at i andre deler av Norden, som for eksempel i Danmark, har man mye større variasjon i strømpris enn her i Norge.
Videre laget vi en enkel modell som velger når et batteri, med gitte spesifikasjoner, skal lades og når man skal bruke strøm fra batteriet for å bruke så lite penger på strøm som mulig i løpet av et døgn. Her fikk jeg brukt masse av det jeg lærte i INF170, noe som var veldig gøy. Vi kjørte modellen over alle døgnene vi hadde data for, for hver region. Til slutt laget vi en oversikt over resultatene i Excel. Der kan man se hvilke batterispesifikasjoner det er tatt utgangspunkt i og hvor mye kan spare i løpet av et år for hver region, basert på om man tar utgangspunkt i strømpriser fra 2020 eller 2021. Det vi kom frem til er ikke noe nytt og revolusjonerende, men det var interessant å se at det om ikke så altfor mange år kan være fornuftig for bedrifter å vurdere å investere i et batteri for å spare penger på strøm.
I tillegg til batterioppgaven har vi også sett litt på lønnsomheten av solcellepaneler. Vi laget en kalkyle i Excel der man legger inn tilgjengelig areal og pris på solcellepanelene som input og får ut hvor mange år man må anta å bruke på å betale ned solcellepanelene, basert på hvor i landet man befinner seg.
Praksisperioden har vært utrolig lærerik med relevante oppgaver som det har vært kjekt å få lov til å bryne seg på. Jeg har fått bruk for en del av de tingene jeg har lært i ulike emner frem til nå i studieløpet, men også lært mye nytt. Jeg har fått et innblikk i bransjen og hvordan ting fungerer på en slik type arbeidsplass, spesielt hvordan man jobber med store prosjekter der mange aktører er involvert, noe som var helt nytt for meg og veldig interessant. Det har vært veldig fint å få være med og se litt hvordan arbeidshverdagen kan komme til å se ut etter endt studie. Takk til BOS Power for en flott praksisperiode!
– Ingrid Øgreid