OneSubsea – Del 1

Hei! Jeg heter Emilie og dette er mitt første blogginnlegg av to om praksisutplasseringen min dette semesteret. I forbindelse med faget ENERGI240 har jeg vært så heldig å få muligheten til å være utplassert i Schlumbergerselskapet OneSubsea. Jeg tilbringer min tid i bedriften sammen med mine medstudenter Mona og Ine, noe jeg synes er veldig kjekt. OneSubsea holder til i flotte lokaler på Sandsli, kun et par minutters gange fra bybanestoppet. Selskapet er kanskje for noen bedre kjent som tidligere Framo (Frank Mohn) Engineering, men siden 2011 har Schlumberger vært heleier av bedriften.

Som en kanskje kan tenke seg ut i fra navnet, er OneSubsea en ledende leverandør innen subseateknologi. For å være mer spesifikk, utvikler og leverer bedriften integrerte løsninger og ekspertise rettet mot olje- og gassproduksjon. Produktene omfatter blant annet pumper, kompressorer og umbilicals (tekniske samlekabler). OneSubsea er spesielt kjent for sin ekspertise på pumper, og levere både enfase- og flerfasepumper. En flerfasepumpe har muligheten til å ta inn en blanding av olje, gass og vann.

De første dagene i OneSubsea dreide seg stort sett om å bli bedre kjent med bedriften og bygget. Bedriften har gode fasiliteter som blant annet et stort treningsrom i kjelleren og en flott kantine.  Siden bygget er stort, var det i begynnelsen litt vanskelig å orientere seg. Nå som vi er blitt bedre kjent, husker vi godt de ulike «snarveiene» i bygget, og ikke minst den korteste veien ned til kantinen. Som et tips, er sistnevnt spesielt greit å vite når det fredagslunsj og kake i kantinen. Ellers gikk de første dagene også til å orden tilgang på datasystemer, og vi fikk utdelt hver vår pc som vi kunne få benytte videre i arbeidet vårt.

I starten av praksisoppholdet ble vi invitert på nyansattkurs. Her fikk vi en grundig gjennomgang av bedriftsorganiseringen og de ulike avdelingene på huset. Det var interessant å høre om hvordan ledelsen på Sandsli er i tett kontakt med hovedkvarteret i Houston, og stadig rapportere til dem. Ellers fikk vi også en god introduksjon til de ulike produktene samt hvor lang tid det kan ta å ferdigstille prosjekter. Det kan nemlig ta mange år får man får satt en kontrakt med en mulig kunde, og det er mye papirarbeid og formaliteter i den prosessen skal jeg si! Og på slutten av kurset hadde vi litt om HMS, for det er jo litt greit å vite hvor nødutgangene er om alarmene skulle begynne å ringe.

For å se hvordan bedriften jobber i praksis ble vi dessuten invitert på en tur til produksjonsanlegget på Horsøy dagen deretter. Det er flere ansatte i bedriften som veksler mellom å jobbe på kontoret på Sandsli og å være ute på Horsøy. Anlegget er stort og delt opp i flere «soner» med hver sine hovedoppgaver. På anlegget fikk vi erfare hvordan OneSubsea driver med storskala testing av havbunnspumpesystemer og kompressorer. I testene simulerer de forhold som trykk og helning på havbunnen hvor pumpesystemene skal stå. Denne testingen foregår blant annet i store basseng i anlegget. Det kreves såpass mye vann i denne delen av testingen, at det faktisk tar 6 hele dager å fylle bassenget opp. Ved å teste på denne måten unngår bedriften å levere produkter med grunnleggende feil til kundene, og sparer seg dermed for unødvendige kostnader og tid ved å være grundige.

Oppgaven vår i bedriften er hovedsakelig å bidra i et nytt og spennende prosjekt, som inneholder en del konfidensiell informasjon. En kan derimot i korte trekk si at vi hjelper til med å gjør research og regne ut viktige parametere knyttet til ulik teknologi. I den sammenheng gjør vi nettsøk, samt leser en del på eldre dokumenter og rapporter. Dette synes jeg er veldig spennende og lærerikt. Gjennom studiet får vi en kort introduksjon til pumper når vi går gjennom grunnleggende termodynamikk. Det er derfor veldig gøy å kunne få se hvordan man benytter seg av denne matten og fysikken i praksis. Ikke minst har jeg også fått bruk for formler fra ENERG101 og ENERGI230. Så kan man også si at jeg har tilegnet meg en del ny kunnskap om mekanikk og hydraulikk i dette praksisoppholdet, noe jeg synes er veldig nyttig og spennende å utforske videre. At en pumpe kan bestå av så mange ulike komponenter med hver sine viktige oppgaver, visste jeg ikke på forhånd. Pumper er spesielt viktige å ha i modne olje- og gassfelt hvor en har dårligere trykk og dermed dårligere strøm av olje og gass. En pumpe gir et såkalt «løft» til brønnen, hvilket medfører at olje og gass lettere kan strømme gjennom brønnen og rørledninger. Dette skal være langt mer effektivt og miljøvennlig enn gassinjeksjon fra plattformer på overflaten.

I bedriften har vi fått tildelt vårt eget kontor med kort avstand til kaffemaskinen, noe som er til stor fordel tidlig på morgningen. Kontoret vårt befinner seg dessuten i elektroavdelingen, hvor vår dag til dag kontaktperson jobber. På nabokontoret sitter det også to studenter fra Høgskolen på Vestlandet som skriver på bacheloroppgave. Jeg opplever arbeidsmiljøet i bedriften som inkluderende og sosialt. Før jeg begynte i OneSubsea var min største forventning til praksisen å kunne få oppleve hvordan det er å jobbe i en bedrift med et stort og varierende fagmiljø, hvilket jeg absolutt har fått gjort. De ansatte vi har møtt på hittil har et bredt spekter av ulike bakgrunner og jobberfaringer. Av dem vi har snakket med hittil er det selvfølgelig mange som er tilknyttet elektroavdelingen, men det har også vært noen som jobber mer med fluiddynamikk og mekanikk. Noen av dem er relativt ferske i bedriften, mens andre har jobbet i OneSubsea i nærmere 20 år.  De ansatte på avdelingen er dessuten svært hjelpsomme selv om de er travle og opptatt med sitt. For det dukker nemlig til tider opp noen regnestykker som kan vært litt vanskelige å finne ut av selv, og da er det godt å få litt hjelp.

Alt i alt har jeg blitt veldig godt tatt imot av bedriften, og praksisen er et av høydepunktene mine i uken. Jeg gleder meg til å lære mer om bedriften de kommende ukene, og er glad for å ha fått muligheten til å være i praksis hos OneSubsea dette semesteret. Vi snakkes igjen i neste innlegg!

-Emilie