Heisann!
Jeg heter Andrine, og er dette semesteret i praksis hos Kinect Energy. Kinect Energy er en del av det amerikanske selskapet Kinect World Energy Services. Selskapet holder til i Fantoftparken, et helt nytt kontorbygg som ble ferdigstilt i 2021. Bygget ligger relativt sentralt plassert i Bergen by, da det tar 17 minutter fra med bybanen fra sentrum til Fantoft. Fra bybanestoppet tar det 4 minutter å gå bort til bygget. I tillegg til å være et helt nytt og fint bygg med høy energieffektivitet, har det også en fantastisk kantine. For kun 30 kr per dag, kan en spise så mye en vil til lunsj.
Kinect Energy lever ulike tjenester innen energi forvaltning. I Bergen har de rundt 60 ansatte, men de har også kontorer blant annet i Oslo, Danmark, England og Frankrike. På kontoret i Bergen jobber det ansatte fra mange ulike land, dermed snakkes det like mye engelsk som norsk på kontoret. Det er verdt å nevne at engelsk er hovedspråket selskapet. Til vanlig er det ganske enkelt å finne seg en ledig pult en kan arbeide ved. De ansatte har ikke faste kontorplasser i bygget, men de ulike avdelingene innad i selskapet holder til på «faste» steder i kontorlandskapet. For noen uker siden var mange ansatte fra andre kontorer på besøk i Bergen, noe som førte til at det var litt trangt om plassen på kontoret.
Da selskapet har et åpent kontorlandskap hører man daglig snakk om det svingede energimarkedet i Europa, høye strømpriser, høye drivstoffpriser og krigen i Ukraina. Dette er veldig interessant å høre på, så til tider kan det være vanskelig å konsentrere seg i det åpne kontorlandskapet. Det kan også til tider bli mye støy, når flere titalls personer snakker med hver sin kunde samtidig. Innenfor Kinect Energy er jeg plassert i «Sustainability» avdelingen. Denne avdelingen tilbyr konsultasjon om utslipp og kostander knyttet til utslipp. De arbeider også med å legge frem bærekraftige og kostnadseffektive løsninger til kundene.
I begynnelsen av praksisen var snakk om at jeg mulig fikk være med på et konsulent oppdrag. Dessverre ble ikke dette noe av, da jeg skal kun være hos Kinect Energy til slutten av mai. Istedenfor har jeg fått i oppgave å skrive en «White Paper» om de ulike måtene CCS kan bidra til å kutte ned på utslippene til kommersiell shipping. Dette betyr at jeg ser på flere ulike drivstoff alternativer som kan være aktuell for store kommersielle skip, som går over lengre distanser. I tillegg skal jeg legge frem på hvilken måte CCS kan redusere utslippene for de ulike drivstoff alternativene.
Det har vært en utfordring å skulle arbeide selvstendig med dette prosjektet, da jeg inntil nå i studieløpet har samarbeidet med medstudenter om store semesteroppgaver. Det å skulle lese og samle informasjon, i tillegg til å produsere tekst alene, har til tider vært overveldende. Heldigvis ser jeg på dette som god trening frem mot masteroppgaven. Etter å ha jobbet drøye 6 uker med prosjektet kan jeg meddele at ENERGI210 og ENEGI230 emnene har vært til nytte. Da jeg skriver generelt om blant annet fossile drivstoff, hydrogen og CCS har det vært nyttig å ha visse forkunnskaper om fysikken og kjemien bak de ulike teknologiene. Jeg har også lært utrolig mye nytt, i løpet av min tid her hos Kinect Energy. Et innblikk i den konservative shipping industrien og EU Emissions Trading System (EU ETS) er noe av det jeg kan trekke frem. Også kostander og profitt, er noe jeg har lest mye om.
De første ukene mine hos Kinect Energy var preget av et korona-utbrudd på kontoret. Da mange var syke og hjemme i isolasjon, hadde jeg hjemmekontor i to uker. Jeg har heldigvis komt meg på kontoret de siste ukene, og nyter godt av det. På kontoret kan jeg få hjelp til økonomi og markedsbaserte problemer. På kontoret i Bergen har de fleste en økonomi basert bakgrunn, men bedriften har ansatte blant annet i Oslo som kan hjelpe meg med det teknologiske i prosjektet. Jeg opplever at alle de ansatte hos Kinect Energy er ivrig til å hjelpe meg med ting jeg lurer på og står fast med. Om de ansatte ikke har kunnskapen eller svarene til å hjelpe meg, henviser de meg alltid til en annen som kan. I løpet av mitt opphold hos bedriften, har jeg fått veiledning og tips til prosjektet mitt, både på telefon, via zoom eller teams, og fysisk på kontoret.
Jeg har allerede fått et videre syn på energimarkedet i verden, i tillegg til hvor mye økonomi, byråkrati og politikk har å si for energimarkedet. Før jeg begynte i praksis forventet jeg egentlig bare å få oppleve hvordan det er å ha en kontorjobb. Etter noen uker hos bedriften har jeg fått et godt inntrykk av hvordan er kontorjobb kan være. Vi snakkes i neste blogg-innlegg.
– Andrine