Eiendomsavdelingen UiB, del 2

Hei igjen!  

Som nevnt i mitt forrige blogginnlegg er jeg utplassert i praksis i UiB eiendom. Her er jeg i utgangspunktet med på et prosjekt om å utplassere solcellepanel på et av UiB sine bygg. I tillegg har jeg vært på befaringer og deltatt med areal- og energiproduksjonsberegning av flere av UiB sine andre bygg.  

 

Tidligere tilegnet kunnskap fra emnet ENERGI101 har vært nyttig i min praksisplass. Dette gjelder i all hovedsak teorien rundt solcelleenergi. Da jeg startet med solcelleprosjektet fikk jeg følelsen av at jeg arbeidet innen et tema jeg ikke hadde noen forkunnskaper i. Det var mange komponenter i solcellepaneler jeg ikke hadde hørt om, og mye å sette seg inn i på en gang. Men etter hvert oppdaget jeg at visse deler fra pensumet i ENERGI101 viste seg å være relevant. Både hvordan solcellepaneler produserer strøm, men også utregning av energi og effekt. Kombinasjonen av forkunnskapene mine fra ENERGI101 og hva jeg har lært meg i praksis har gitt meg en større helhetsforståelse for prosjektet jeg har arbeidet med.  

 

Likevel var det mye nytt å sette seg inn i når jeg begynte i praksisplassen min. Jeg tatt i bruk en rekke programmer. Programmet jeg har brukt mest heter PVsol. I dette programmet setter jeg opp bygg jeg skal plassere solcellepanel på, utplasserer panelene jeg ønsker, og beregner blant annet hvor mye kWh og kWp den vil produsere. Jeg har tatt i bruk DWG trueview for å regne ut arealer av takoverflater. I tillegg har jeg også brukt mye Excel. Dette har gjort utregningene mye mer oversiktlig og lettere. Vi har både brukt dette programmet til kostnadsberegninger og arealberegninger. Ved å ha tatt i bruk disse programmene har jeg fått en bredere forståelse for sammenhengen mellom arealbruk, effekt og energiproduksjon.  

 

Jeg har hatt både en interessant, lærerik og gøy praksisperiode.

-Stine