Hei! Jeg heter Viljar, og sammen med Tina, er jeg dette semesteret utplassert hos Element One Energy AS, også kjent som EoneE. EoneE er et startup selskap, som holder til hos VIS. VIS er en ordning for nye selskaper, og befinner seg over VilVite. Her har vi kontorer sammen med mange andre interessante startups.
EoneE er basert på en ny måte å produsere hydrogen fra elektrolyse av vann mer effektivt og med mindre bruk av kritiske råmaterialer som platina og iridium. Dette er viktig oppgaver å ta fatt på hvis verden skal kunne produsere så mye hydrogen som det er forventet at vi kommer til å trenge hvis vi skal klare å gjennomføre det grønne skiftet, da effektivitet og bruk av kritiske råmaterialer er de to største utfordringene grønt hydrogen har i dag.
Selskapet ble startet i januar i år, og er derfor veldig nytt. Det betyr at det er masse spennende arbeidsoppgaver som må gjennomføres. Frem til nå har vi gått veldig i dybden på teorien bak proton-exchange membrane water electrolysis (PEM elektrolyse). I tillegg til dette har vi jobbet med å implementere en teoretisk modell for PEM elektrolyse i python. Dette har vi gjort slik at det er mulig å studere hvordan forskjellige parametere som temperatur, trykk, strøm osv. påvirker tapene i elektrolysecellen. Som dere kan se i bildene nedenfor, har vi, etter mange timer med research og debugging, endelig fått modellen vår til å gi fornuftige (og kule!) resultater.
Ellers i bedriften går mye av tiden nå til å søke etter støtte fra forskjellige ordninger. Så langt har dette lønnet seg, da vi har nettopp fått innvilget 100.000 kr til å bygge en prototype. Bedriften har som mål å få prosjektet fullfinansiert gjennom en støtteordning fra EU. I den forbindelse har vi vært med på et møte hvor det ble diskutert hvordan man kunne øke sannsynligheten for å få støtte. I tillegg har vi vært med på å lese gjennom de delene av søknaden som er ferdig så langt.
Når det gjelder prototypen vi fikk støtte til, skal vi også være mye involvert, da vi blant annet skal lage P&ID diagram, sette opp innkjøpsliste og designe og produsere elektrodene som skal brukes. Forhåpentligvis rekker vi å se prototypen bli fullført og testet før praksisperioden er over!
I tillegg til oppgavene i forbindelse med prototypen, har vi fremdeles litt arbeid igjen på modellen. Vi skal også skrive en rapport/dokumentasjon på modellen vår slik at den blir lett å vedlikeholde og bruke når vi er ferdige i bedriften. Vi har med andre ord mange oppgaver å ta fatt på de neste ukene i praksis. Heldigvis er også bedriften ganske liten, og vi har blitt tatt veldig godt imot. Det gjør at hvis vi sitter fast på en oppgave, er det aldri noe problem å spørre om hjelp.
Så langt har vi lært utrolig masse, og jeg tviler ikke på at vi kommer til å lære enda mer i siste halvdelen av praksisen. Kanskje det viktigste vi har erfart er at ingenting er selv om oppgaven først viker helt umulig, så kommer man ofte mye lengre enn man tror hvis man er villig til å sette seg ned og lese seg opp på temaet. Ulempen med dette er selvfølgelig at alt tar mye lengre tid. Sånn sett skulle vi nok ønske praksisen var senere i studieløpet. Jeg er i hvert fall veldig glad for at jeg kom i den bedriften jeg kom i, da vi lærer mye og får være med på alt spennende som skjer! Så får vi se når neste blogginnlegg skal skrives hvor mye vi rakk å gjøre.