Norwegian Hydropower AS, Del 1

Hei, Mari her!

 

Under praksisutplasseringen denne våren er jeg utplassert hos Norwegian Hydropower AS. Jeg tenker først å fortelle litt om bedriften, og deretter hva jeg gjør som arbeidsoppgaver til daglig her. Videre tenker jeg også å fortelle noe om hvordan det er å jobbe her i praksis.

 

Jeg er så heldig å få min praksisperiode hos Norwegian Hydropower som driver med vannkraftverk. Forretningsideen til bedriften er å bygge, eie og drive små og mellomstore vannkraftverk basert på løsninger som er bærekraftige og miljøvennlige. I Norge utvikles deres prosjekter i samarbeid med lokale grunneiere og rettighetshavere. De har også prosjekter internasjonalt, som utvikles i samarbeid med partnere som har kunnskap og erfaring fra bransjen og de rammebetingelsene som drives lokalt ved prosjektet. Jeg skal først og fremst se på mulige prosjekter som kan utvikles i Norge.

 

Vannkraft er i dag den viktigste og mest kostnadseffektive fornybare energikilden vi har og står for rundt 90% av den norske kraftforsyningen. Den representerer ett viktige bidrag til redusering av CO2-utslipp. Bedriftens visjon er at de skal gjennom utvikling av små vannkraftverk være en vesentlig bidragsyter til industriell og sosial utvikling for eksisterende og fremtidige generasjoner.

 

Da jeg startet praksisen fikk jeg vite at det var rundt 200 konsesjoner som er gitt til utbygging av vannkraftverk, men som enda ikke var utbygget. Det at man får konsesjon, betyr at man har fått tillatelse fra offentlig myndighet til å bygge ut vannkraftverk. Det at det var et så stort antall konsesjoner som var gitt, men som ikke var tatt nytte av, var noe bedriften var interessert i å vite mer om. Altså, hvorfor har det seg slik at man får godkjent utbygging av små vannkraftverk, men igjen velger å ikke bygge ut? Dette har blitt min oppgave å se nærmere på, og eventuelt finne ut om noen av disse sakene kunne vært gunstig for bedriften å sette seg mer inn i. Jeg skal derfor kartlegge og systematisere for å gi en bedre oversikt til bedriften.

 

Jeg startet med å se nærmere på listen over dem som har fått konsesjon for utbygging gjennom NVE(Norges vassdrag- og energidirektorat) sine nettsider. På nettsiden har det bare vært mulig å finne liste over sakene som er ferdig behandlet. Denne listen var på over 1200 saker. Jeg har derfor videre brukt Python for å sortere listen mer ut fra dato, plassering og rettighetshaver. Dette har resultert i funn av over 300 saker som har fått konsesjon for utbygg av små vannkraftverk. Det har vært kjekt å kunne bruke de verktøyene(slik som Python) vi har fått bruk for gjennom studiene, og anvende det i arbeidslivet.

 

Videre skal jeg ser nærmere på hver enkelt sak, hvor noen av sakene kan utelukkes ved hjelp av sortert liste. Her bruker jeg også NVE sine nettsider, hvor man har tilgang på alt av dokumenter for søknadsprosessen for hver enkelt sak. Her er det mye som skal leses gjennom, noe som tar tid. Men etter å ha lest gjennom noen av sakene finner man fort likhetstrekk og sammenheng. Mange har fått konsesjon, men på grunnlag av at dem følger andre vilkår i tillegg. Flere av søknadene er gjennom profesjonelle utbyggere, som derfor kanskje ikke er like interessante å lese gjennom. Ettersom de har bra med kunnskap og allerede har gjort en grundig undersøkelse for hva som er lønnsomt.

 

Jeg er godt i gang med å lese gjennom sakene, men merker at det kan ta litt tid ettersom det mange dokumenter tilgjengelig. Det er også viktig å få skrevet ned hva som kan være de ulike barrierene for utbygging av vannkraftverk, underveis som jeg går gjennom konsesjonene.

 

Jeg har vært heldig med praksisplassen min ettersom jeg i stor grad har fått valgfrihet til å sitte å jobbe hvor jeg vil og velge hvilke dager som passer best. Noen dager hvor det er hektisk med skole, og jeg har fysisk oppmøte, kan jeg lett kombinere skole og videre sitte på skolen for å jobbe videre med praksisen. Bedriften har kontor rett utenfor sentrum og det tar derfor bare fem minutter med buss for å komme meg dit. De dagene jeg sitter ved bedriftens kontorer har jeg fått eget møterom som jeg sitter på til vanlig, og kan lett få jobbet og få hjelp med hva som trengs der.

 

Frem til nå har praksisen vært en spennende opplevelse, og gleder meg til fortsettelsen og flere oppgaver. Det har vært kjekt å komme ut i en bedrift for å se nærmere på hvordan arbeidslivet faktisk er. Mye av tiden går til å undersøke og systematisere, noe som jeg tror komme til å være til god nytte senere i arbeidslivet og resten av studiet. Dette spesielt, med tanke på en master som skal skrives om ikke så alt for lenge til.

 

Nå fremover skal jeg fortsette med det jeg allerede har som arbeidsoppgaver. Det har allerede vært veldig lærerikt, og jeg har fått mer forståelse for hva som faktisk skal til for å kunne bygge ut vannkraftverk. Spesielt fått mer kunnskap om alle de ulike barrierene som stopper utbyggere i å bygge ut vannkraftverkene. Det er mye som skal ta hensyn til og som kan forandre seg i løpet av søknadsprosessen. Det er en lang prosess hvor både kommune, NVE, lovverket og enkeltpersoner har mye innflytelse for å godkjenne et slikt prosjekt. Jeg er spent på hva videre arbeidsoppgaver vil være og gleder meg til å lære nye ting fremover her hos Norwegian Hydropower.