Jeg har praksis i TechnipFMC Kongsberg. Dette er i all hovedsak et firma i olje- og gass sektoren, men i takt med det grønne skiftet er det satt i stand et team som jobber i hydrogen pillaren med et prosjekt kalt ‘’ Deep Purple Pilot’’. Prosjektet ble satt i gang i 2016 og handler om et energilagringsystem som bruker hydrogen moduler isteden for batterier. Målet med systemet er å ta overskuddsenergi fra perioder med billige strømpriser og lagre energien i hydrogenmodulene slik at denne energien kan tas ut i perioder med høye strømpriser for å sikre jevnt tilbud ved varierende etterspørsel.
Som praktikant i ‘’Deep Purple Pilot’’ teamet innenfor hydrogen pillaren sitter vi med et tilsynelatende ferdig produkt som er testet og funksjonelt på et demonivå. Vi arbeider derfor nå med å holde oss oppdatert på den grønne sektoren slik at vi kan justere systemet etter plassering, størrelse og relevans. I og med at dette prosjektet ble satt igang tidlig i den grønne omstillings fasen finnes det enda få selskaper som tør å gå fra eksisterende løsninger til nye, ‘’grønne’’ løsninger. Dette kommer av at grønne løsninger er krevende både økonomisk- og gjennomføringsmessig. TechnipFMC må derfor holde seg oppdater på evcentuelle endringer i markedet som kan påvirke kvaliteten på vårt produkt når prosjektet skal videreføres til en kunde/sektor.
Min rolle i praksisperioden er å utarbeide et system for å kategorisere, lagre og tilgjengeliggjøre data innenfor hydrogenpillaren slik at TechnipFMC best mulig kan anvende den nyeste og beste informasjonen i sitt system. Oppgaven går fra det overordnede sektor nivået (hvor på markedet vil løsningen benyttes, og i hvilket miljø) og helt ned til komponentnivå i Deep Purple systemet.
Jeg jobber derfor med å lære meg systemet som primært består av: energiprodusenter (vindmøller/ vannkraft etc.), elektrolysører, kompressorer, hydrogenlagringsmoduler og brenselsceller samt et kontrollsystem og et ledningsnettverk. Jeg har dialog med ingeninørene som er ansvarlig for de forskjellige komponenetene, og systemingeniørene som har anvsaret for det overordnede ‘’regelverket’’ for systemet. Under utarbeidingsfasen av systemet er jeg også med inn på den fysiske demoversjonen av systemet, kalt piloten, og ser hvordan systemt fungerer i praksis.
Under praksisperioden min får jeg kontakt med ressurser både fra olje- og gass sektoren og hydrogen pillaren. Jeg får innsyn i hvordan et globalt oljeselskap jobber med omstilling for å bidra inn i det grønne skiftet, og hvordan det er å jobbe på tvers av land og kulturer med forskjellige metoder og prosjekter.