Solcellekraft AS – Henrik Myking

Hallaisen Bloggen!

Siden sist har vi vært på lageret, hvor vi jobbet med forberedelser til et nytt solcelleprosjekt. For dette prosjektet måtte vi borre rundt 1500 hull i skinner som brukes som solcellefeste. Grunnen til dette, er at solcellene på dette taket måtte heves noen centimeter for å unngå å havne i overvannet som legger seg på taket. Vanligvis legges betongstein som ballast oppå solcellefestene, men denne gangen skulle festene monteres oppå steinene for å oppnå ønsket høyde.

Vi startet dagen med en tur til byggevarehuset, hvor vi kjøpte bor og to kraftige borhammere. I tillegg trengte vi over 1600 skruer, som var en utfordring å få tak i på kort varsel. Men karene på byggevarehuset tok noen telefoner, og klarte å skaffe 500 plastplugger og skruer i løpet av dagen. Resten ble bestilt fra hovedlageret og skulle ankomme i løpet av tre dager.

Selve monteringsarbeidet bestod av å bore to hull i betongsteinene, plassere nipler i hullene, hamre de forsiktig nedi og deretter bore hull i skinnene for å kunne feste dem til steinene med noen spesialskruer. Dette skulle gjøres på hele 819 steiner, og i løpet av mandagen og tirsdagen fikk vi satt sammen ca. 260 enheter. Det var en tidkrevende jobb. Uken etter, mandag, var vi tilbake på plass og fikk montert 106 enheter på under fire timer, takket være en forbedret teknikk. Tirsdag var vi ferdige med de siste 170 enhetene – godt innenfor tidsfristen.

I tillegg har jeg fått i oppgave for å lage et anbud til et større prosjekt som fortsatt er i oppstartsfasen. Dette bygget er ikke bygd enda så det finnes ikke på «Google Maps», noe som kompliserte prosessen. Når bygget ikke eksisterer på kart så man man tegne opp alle takflatene utifra plantegninger. Dette tar mye mer tid enn dersom det hadde fantes på kart. Det tok en del tid bare å få tegnet opp bygget, men når det endelig var ferdig gir det en fin mestringsfølelse av å ha tegnet et så stort prosjekt.

Det mest spennende siden sist er at vi faktisk har vært ute og monterte et solcelleanlegg på taket. Vi var heldige med været; det var opplett og til og med litt sol! Monteringsprosessen startet med å feste kroker under taksteinen, som vi så festet skinnene til. På disse skinnene ble solcellepanelene plassert og festet på spesielle fester. Selve jobben tar normalt to dager, men vi var kun med den første dagen, hvor vi rakk å montere 18 av 30 paneler. Denne erfaringen ga oss en fantastisk innsikt i hvordan solceller monteres i praksis.

Takk for meg:)