Solcellekraft AS – Brage Næss

Hei igjen bloggen!
Siden sist har jeg fått gjøre mye mer praktisk arbeid hos bedriften. Jeg har blant annet vært på lageret og jobbet med å klargjøre ballasten/festene til et solcelleanlegg som skal monteres på et tak med fare for oversvømmelse. Når det er risiko for vannskader, må solcellepanelene heves fra bakken. Til vanlig legges skinnene solcellepanelene festes til nederst, med betongsteinene som ballast plassert oppå skinnene for å holde dem på plass. Dette gjør at panelene ikke trenger å festes med skruer. Men i dette tilfellet skal vi bruke ballasten til å løfte panelene, så betongsteinene blir lagt under skinnene. For å få dette til må hver stein festes til en skinne. Prosessen viste seg å være ganske tidkrevende. I korte trekk bestod det av å bore to hull i hver stein, hamre inn inn skrueplugger, bore hull gjennom metallskinnene, og skru skinnene på betongsteinene for så å stable dem på paller for transport. Totalt måtte vi ordne 819 steiner, og vi klarte å ferdigstille omtrent 200 på en dag.
Jeg fikk også nylig være med på en faktisk monteringsjobb av et solcelleanlegg på en privat garasje. Festemetoden varierer avhengig av vinkelen på taket og taktype, og denne gangen var det skrått tak med takstein. Først pakket vi ut alt av utstyr som hadde blitt fraktet dit dagen før, og bar det til taket. Deretter løftet vi noen av taksteinene for å komme til sløyfene, som er smale trelister som ligger i takets fallretning under lektene. Så skrudde vi festekrokene ned i sløyfene, og for å få taksteinen til å ligge flatt oppå festekroken, måtte vi bruke vinkelsliper for å slipe til steinen på den ene siden slik at den passer og ikke knekker dersom det kommer vekt på den.
Når krokene var på plass så festet vi skinnene som solcellepanelene skal ligge på. Deretter måtte skinnene jordes, og ledningene strukket og festet langs skinnene. Til slutt la vi solcellepanelene på skinnene, festet, og koblet dem i serie. Strømmen panelene produserer går som likestrøm (DC) ned i en vekselretter, montert på siden av garasjen, som konverterer den til vekselstrøm (AC) slik at strømmen kan brukes i husholdningen. Til slutt ble den siste delen av det elektriske arbeidet, kobling til sikringsskapet, fullført av elektrikeren. Det var gøy å se hvordan alle trinnene vi har gått gjennom på kontoret av tegning og prosjektering faktisk blir til et ferdig anlegg.
Totalt sett har praksisoppholdet hos Solcellekraft AS vært veldig lærerikt. Jeg har fått prøve meg på både teoretiske og praktiske oppgaver, og har fått innsikt i hvordan en mellomstor bedrift i solcellebransjen opererer. Jeg sitter igjen med en positiv opplevelse og en bedre forståelse av områder som elektrisitet, økonomi, prosjektplanlegging og praktisk gjennomføring. Takk for at du leste bloggen min!