Institutt for fysikk og teknologi (Universitetet i Bergen) – Adrian Schleer

I andre halvdel av praksisarbeided så fullførte jeg PID-kontrollen med simulert input og output. Programmet ble testet ut og fungerte som det skulle i simulasjonen, så da gikk vi over til å arbeide med de ekte programmene. I stedenfor en simulert input var det et infrarødt kamera som målte temperaturen, og output skulle gå til en DC strømforsyning.

Først så trengte vi en måte å lese input fra det infrarøde kameraet på en måte som kunne brukes i Labview. Da brukte vi Arduino som en ‘middelman’, og lastet ned softwaren som trengs for å lese signalet vi fikk fra Arduino. Først prøvde vi å finne et program som kunne lese signalet direkte, men det viste seg at det var mye enklere å bare bruke Arduino.

Etter det så skjekket jeg om vi kunne sende signaler til strømforsyneren, og det var her det største problemet kom opp. Med laptopen som jeg arbeidet med kunne jeg måle volt og slå av og på strømforsyneren, men det var umulig å forandre på volt eller strøm. Det var ikke en feil med programmet jeg brukte siden det samme programmet fungerte helt fint på en annen PC. Det var derfor veldig vanskelig å finne ut hva det faktiske problemet var. Det tok et par dager med problemløsning for bare dette, men til slutt fikk vi fikset det med at jeg byttet over til engelsk språk på PC-en min.

Dette er litt spekulasjon, men problemet var mest sannsynlig at det var en forskjell i punkt/komma bruk ved desimal. Kommandoene ble sendt ut i string-format, så hvis feil symbol ble brukt så får vi en error. Kommandoen for å slå av eller på strømforsyningen hadde ikke noe desimal så det var ikke et problem der, men når man skulle bestemme strøm eller volt så var det plutselig veldig viktig. Ved å forandre språket på laptopen min så fikk jeg den til å bruke riktig symbol, og da var problemet fikset.

Etter det så gikk det veldig fort å ‘sette inn’ mitt program slik at PID-kontrollen ble lagt til kontroll-programmet, og så prøve det ut for å se om alt fungerte. Det gjorde det, så da var det å sette opp en god user interface, og legge til notater inni koden slik at hvis noen andre trenger å modifisere noe eller bare har lyst til å forstå hva som skjer inne i programmet så har de litt hjelp. Så sendte jeg inn det fullførte programmet, og prosjektet var ferdig!

Det var veldig frustrerende når jeg satt fast med strømforsyningsproblemet, og det går fort veldig mye tid hvor man ikke får noe gjort i slike situasjoner, men det er god erfaring. Slike problemer dukker opp hele tiden, og ofte så er det ikke noe hjelp å finne med google eller andre søkemotorer, så det er veldig viktig å bygge opp ferdighetene som trengs for den typen problemløsning.