Terravera Foundation – Marius Kleppe

Hei, jeg heter Marius og i løpet av 3. semester på sivilingeniør energi skal jeg nå i høsten være på praksis hos Terravera foundation. Terravera foundation er en stiftelse som baserer seg på å kartlegge, visualisere og modellere bærekraftige beregninger og verdikjeder til bedrifter som ønsker deres tjeneste.

På grunn av at praksisen er i 3. semester og vi dermed ikke har hatt mye relevant utdanning, forventet jeg at vi ikke kom bidra til verdiskapingen til virksomheten eller bli sittet til mindre viktige oppgaver, slik som jeg hadde hørt fra tidligere kull.

Først hadde vi ett møte med modelleringssjefen, der vi ble presentert hva stiftelsen går ut på og hva slags metoder de bruker, samt ble vi introdusert til at vi skulle være en del av modellerings teamet. De fleste som er med i modellerings teamet er tidligere studenter ved NTNU, inkludert modelleringssjefen selv, noe som betyr at møtene går over nett gjennom google meet møter. De første arbeidsdagene ble vi gitt oppgaver som var basert på tidligere prosjekter som terravera har hatt. I disse første oppgavene der vi simulerte hvordan man skulle jobbe med slike oppgaver var fokuset å lære å finne gode kilder, samtidig som vi lærte hvordan de modellerer verdikjedene og gjør sine beregninger gjennom en type livsløpsanalyse. Opplæringsoppgaven var at man grovt sett skulle analysere og modellere hva som er mest miljøvennlig i henhold til CO2 ekvivalens mellom å frakte fisk i fra Nederland til New York i skip eller ved fly. I løpet av opplæringsoppgaven ble det klart at det vi hadde lært i ENERGI102 (livsløpsanalyse) var svært aktuelt for arbeidet på Terravera, forskjellene er at vi bruker ikke programmer som OPEN LCA, men med mer fokus på datainnhenting.

Hver uke har vi hatt møte med de andre modulørene og han som har ansvar for modulørene. Disse møtene går ut på å gå igjennom hvordan det går på de forskjellige prosjektene og hva de tenker veien videre er.

Nå for tiden er vi praksisstudentene fra UIB fått ansvar for et prosjekt angående bedriften Aarbakke på bakgrunn av at hun som hadde prosjektet er syk ut halvåret. Prosjektet går ut på å modellere om bedriften som lager maskineri, skal slipe verktøyene de bruker til å lage maskinene eller kjøpe nye, i henhold til utslipp av CO2 ekvivalens. Siden slipeprosessene er gjort av et spesifikt firma behøver vi blant annet nøyaktig data fra slipemaskinen, av den grunn ble jeg kommunikasjonsansvarlig for datainnhentingen og har måtte sendt e-post og ringt for å få uthentet spesifikk informasjon som vi trenger til å sette opp verdikjeden og beregningene.

Jeg ser fram til hvordan prosjektet vil utvikle seg, og hvilke erfaringer jeg vil ta med der ifra.