Hei. Jeg heter Johannes og går andre året på Integrert master i Energi. Dette semesteret har jeg praksis på Institutt for Fysikk og Teknologi (IFT) sammen med Erlend. Her har vi fått være med på prosjektet The FluidFlower Concept som ser på hvordan CO2 beveger seg i sandstrukturer.
Praksisen startet med ett møte hvor vi ble kjent med lederen av prosjektet, Martin Fernø, og de som i hovedsak skulle ha ansvaret for oss. Her fikk vi vite mer om hva The FluidFlower Concept innebar. I korte trekk går det ut på å lage rigger med sandstrukturer i vann som skal simulere havbunnens struktur. Så pumpes det inn vann med NaOH (base) og BTB (indikator som er blå for basisk løsning og gul for sur). Deretter pumpes CO2 inn i strukturen. CO2 gjør løsningen sur, og dermed gul. Da er det lett å se hvordan CO2 vil bevege seg i sandstrukturen. Dette vil være svært viktig å vite når det skal lagres CO2 i havbunnen.
Vi har hatt litt forskjellige arbeidsoppgaver så langt i praksisperioden. En av de første oppgavene våre var å lage et lasergrid til mediumriggene i kjelleren på IFT. Dette ble gjort ved å ta flere bilder av riggen hvor laseren ble flyttet med 2,5 cm for hvert bilde. Deretter ble disse bildene lagt inn i et bildebehandlingsprogram og lagt oppå hverandre for å lage et grid. Dette gridet gjør det enklere å forklare hvor i riggen CO2 befinner seg.
Etter dette fylte vi på sand i den ene riggen. Dette måtte bli gjort svært nøyaktig og en kunne bare fylle på litt om gangen fordi det var viktig at sandkornene lå riktig i forhold til hverandre. Her skulle det bare være en type sand. Dette var fordi forsøkene som blir gjort her skal bli sendt til en AI i Trondheim. Da må strukturen være enkel i starten før AIen blir «smartere».
De siste ukene har vi fått ansvar for å kjøre ett forsøk i uken i riggen Albus. Det er en av riggen i kjelleren på IFT. Her må vi først flushe riggen med en løsning av NaOH og BTB, før vi gjennomfører ett forsøk med å pumpe CO2 inn den neste dagen. Her er det viktig at vi er svært nøyaktige med både tidtaking og blanding av kjemikalier.
Innimellom de større oppgavene, er det en del dødtid. Denne har blitt fylt med flere mindre oppgaver som vedlikehold av utstyr, og transkribering av overflow. Overflow vil si hvor mye vann som renner ut når vi pumper inn CO2. Dette er viktig å vite slik at vi kan måle hvor mye CO2 som blir absorbert av vannet.
Så langt har det vært en spennende praksisperiode hvor vi har fått mer ansvar enn jeg forvente. Det er spennende å vite at arbeidet vi gjør faktisk blir brukt i forskning som er helt i verdenstoppen på dette området.