Hei. Mitt navn er Erlend Moen. Jeg er 22 år og går 2.året på Integrert master i energi.
Jeg har nå hatt et par uker i praksis hos IFT (institutt for fysikk og teknologi) sammen med min gode venn Johannes Handeland (professor H). Vi har fått være en del av prosjektet The FluidFlower Concept. Dette er et prosjekt som blir leder av professor Martin Fernø på IFT. Her har vi fått jobbet sammen med mange dyktige folk. The FluidFlower Concept handler i korte om hvordan CO2 vil bevege seg i sand strukturer. For å studere dette har det blitt laget flere rigger som brukes til forskning. I en rigg er det laget konstruerte sandstrukturer som skal etterligne hvordan strukturene på havbunnen ser ut. Inn i disse sandstrukturene blir det pumpet inn en løsning med pH indikator. I våre forsøk er det bromtymolblått som brukes til indikator, den er blå ved basisk løsning og gul ved sur løsning. Videre vil man injisere CO2 på bestemte punkt i riggen. Når CO2`en kommer inn i riggen vil det endre pH `en, da vil en kunne se en gul farge der CO2`en beveger seg.
I løpet av disse ukene er det i hovedsak tre ting som vi har brukt tiden våres på. Den første store tingen vi gjorde var å lage en laser grid for to rigger. Dette ble gjort ved å måle opp 2,5 cm på riggen og ta et bilde ved hver laser strek. Dette ble gjort både horisontalt og vertikalt. Så ble bildene tatt inn i et bildebehandlingsprogram og lagt oppå hverandre for å lage et grid.
Den andre oppgaven vi har hatt var å bygge en sandstruktur i en av riggene. Da brukte vi også laser for å måle opp 2,5 cm. For hver 2,5 cm la vi et lag med sand. Dette fortsatte vi med til ca 50 cm, når riggen var full. I denne sandstrukturen var det bare en type sand. Dette er fordi forsøk som gjøres i den riggen skal brukes for å hjelpe en AI i Trondheim for å skjønne hvordan fluider beveger seg i sand strukturer. Derfor må det være en enkel struktur til AI `en blir «smartere».
Den siste oppgaven vi holder på med og den vi holder på med nå om dagen er å kjøre egne forsøk. Da har vi en rigg som er slik som forklart i starten av innlegget. Vi bruker ca 2 dager på å gjøre et forsøk. Første dagen blir brukt til å klargjøre forsøket ved å blande en ny pH løsning og injisere det i riggen. Den neste dagen gjør vi selve forsøket hvor vi pumper inn CO2.
Så langt har det vært en veldig spennende praksis.
Det har vært utrolig kult å se hvordan en forskergruppe som er så god på sitt område operer og å vite at de resultatene vi produserer for denne gruppen med CO2 lagring kan være med på å gjøre en forskjell.