Norwegian Hydropower AS – Severin Kolve

Hei!
Mitt navn er Severin og jeg har fått praksisutplassering i bedriften «Norwegian hydropower AS» denne høsten. Først vil jeg fortelle litt om bedriften, før jeg går inn på hvordan en typisk arbeidsdag er for meg. Til slutt vil jeg skrive hvordan jeg synes det er å jobbe praksis for «Norwegian Hydropower».
«Norwegian Hydropower AS» er en bedrift som spesialiserer seg på vannkraftverk av størrelsesorden småkraftverk. Det er en begrensning som sammenfatter kraftverk opptil 10 MW, og forretningsideen til bedriften er å bygge, eie og drive små og mellomstore vannkraftverk basert på løsninger som er bærekraftige og miljøvennlige. Norwegian Hydropowers visjon er at gjennom utvikling av små vannkraftverk skal de kunne være en vesentlig bidragsyter til industriell og sosial utvikling for eksisterende og fremtidige generasjoner. I Norge samarbeider bedriften på prosjekter med lokale grunneiere og rettighetshavere rundt om i landet og bak Norhydro, som de også kalles, står selskaper og personer med lang erfaring fra norsk vannkraftbransje og internasjonal forretnings-utvikling.
Min oppgave i felleskap med Zaim har til nå vært å se på potensialet for småkraftutbygging i Skottland. Til nå har det vært en veldig lærerik oppgave, hvor vi har måttet jobbe selvstendig og tilegne oss mye informasjon på egenhånd. Det har både vært både utfordrende, men også nyttig. Måten vi har tilegnet oss informasjon har vært gjennom hyppige antall google-søk, skumlesing av mastergrader og ørten nettsider med kart over elver og innsjøer i Skottland. Til forskjell fra tidligere praksiselever som har vært hos denne bedriften, er Zaim og jeg (utfra hva vi vet) de første som undersøker potensielle muligheter i det store utland. Det har bydd på utfordringer. Hvor man i Norge har NVE som stort sett informerer om det meste man kan tenke seg angående elver i Norge, har vi funnet ut at en tilsvarende side ikke eksisterer for Skottlands elver. Til nå har vi jobbet med å kartlegge potensielle elver hvor lavtrykksturbiner som krever liten fallhøyde, men stor middelvannsføring kan plasseres. Måten vi har gått frem for å rekognosere mulige elveleier hvor dette kan egne seg, er ved å se på nedbørskart, finne volumstrømmen ved gitte målestasjoner langs elver og se på topografiske endringer langs elver i Google Earth.
Jeg har vært heldig med praksisplassen ettersom det er opp til meg selv hvor og når det passer for meg å jobbe. Bedriften har vært svært fleksibel slik at det skal passe min ukeplan på best mulig måte, noe som jeg setter veldig stor pris på. Det er alltid mulig å få hjelp fra vår flinke sjef, Robert Storkbekk som er behjelpelig både på Mail og ellers når vi er på kontoret, og jeg ser frem til å lære enda mer om hvordan man går frem både med kartlegging og videre prosesser for utbygging av småkraftverk.