VilVite, del 2

Hei igjen folkens! Nå er det en stund siden sist, så det er vel på tide med en oppdatering av hvordan det går i praksis hos VilVite!

I forrige blogginnlegg nevnte jeg at prosjektet som jeg er en del av, «Bærekraft 2», holdt på med avgrensing av installasjoner til den nye utstillingen. Denne listen har nå blitt kortet ganske mye ned, og skal snart benyttes i kontakt med leverandører av installasjoner, for å se hva som vil være mulig å gjennomføre. En av de mer spennende oppgavene som jeg var delaktig av, var gjennomføringen av en workshop med representanter fra arbeidslivet. Her stilte fagpersoner opp fra bedrifter med fokus på bærekraft. Blant annet Equinor (Fra Northern lights prosjektet), TCM (karbonfangst), BIR (Avfallsforbrenning), Statnett, TioTech og flere. Det var veldig interessant å høre hva bedriftene arbeidet med. Selve målet med workshopen var ikke bare å få innspill til nye installasjoner, men også å knytte kontakt til fagmiljøene, og kanskje potensielle samarbeidspartnere. Jeg oppfattet det som at samtlige deltagere fikk et godt inntrykk av opplegget.

Jeg nevnte også en del om mitt lille prosjekt, Smartnett. Dette er en installasjon som skal belyse problemstillingene knytte til energiforsyning. Hovedproblemet knyttet til arbeidet med Smartnett var å komme på nye konsepter for installasjonen. I regi av denne konseptutviklingen holdt jeg en workshop i slutten av april. I forkant av denne fikk vi tydelig spesifisert hva som skulle beholdes av den gamle installasjonen og hva som skulle fornyes, slik at man hadde et tydelig mål på hva som var ønskelig å oppnå i løpet av økten. Målet var å komme med flest mulig idéer for hvordan selve installasjonen skal fungere, fange interesse og formidle budskap. Resultatet av workshopen var veldig bra. Det kom inn flere gode ideer til både knyttet til utforming, formidling og gjennomføring.

I etterkant av workshopen har jeg arbeidet med å skissere opp ideene, og ferdigstille en rapport med forslag til utviklingen av smartnett. Dette er basert på ideene som kom frem. Forslagene vil senere bli benyttet i forbindelse med prototyping, for å finne ut om idéene er gode, deretter i kontakt med leverandører av installasjoner. Om det er gjennomførbart skal jeg i løpet av måneden delta på et møte med en mulig utvikler/leverandør. Det hadde vært spennende å fortsette ut prosjektet for å se hva det faktiske sluttresultatet vil bli.

Praksisperioden på VilVite har vært veldig lærerik. Det er litt spesielt å komme til en arbeidsplass der kreativitet og moro har en så sentral rolle i arbeidsdagen, da det er langt ifra slik jeg har det på min egen arbeidsplass. Jeg er imponert over kompetansen og kunnskapen de sitter med på VilVite, og måten de bruker den på. Jeg tror det er mange unge som blir inspirert, og vekker lysten til å studere mer fysikk, matematikk og naturfag. Ikke minst alle de voksne som lærer av å bli med barna sine på besøk dit. Gleder meg til å ta meg en tur når «Bærekraft 2» prosjektet er ferdig. Takk for meg!

– Anders