Hei igjen! Siden sist jeg delte om mitt praksisopphold hos VilVite Bergen Vitensenter AS, har jeg jobbet hardt med å ferdigstille et program og en prototype skulle presenteres for VilVite. Som nevnt i forrige blogginnlegg, heter prosjektet mitt Fornybar by. Det skal bli en installasjon der brukeren kan bygge sin egen by med energiprodusenter og energiforbrukere og få tilbakemelding på energibalansen til byen, samt en vurdering av hvor bra byen ville vært å bo i.
Da jeg skrev blogginnlegg 1, hadde jeg akkurat holdt en midtveispresentasjon der jeg viste ansatte på VilVite og medstudentene mine, som jobber med andre prosjekter på VilVite, hvor langt jeg hadde kommet. På det tidspunktet hadde jeg brukt mesteparten av tiden på research og beregning av data innenfor kategoriene energiforbruk og -produksjon, økonomi, arbeidsplasser og boliger, lykke, kultur og sikkerhet. Jeg fikk tilbakemelding fra veileder om at det kunne vært interessant å inkludere CO2-utslipp. I tillegg hadde jeg startet på flere enkle programmer i Python – et som beregnet energibalanse og et annet som vurderte hvor bra det var å bo i byen basert på faktorene økonomi, lykke, kultur og sikkerhet.
Siden da har jeg brukt mest tid på å samle alle faktorene i ett enkelt program. En av de mest utfordrende aspektene var å inkludere faktorer som endrer seg kontinuerlig, som forholdet mellom arbeidsplasser og boliger, og hvordan energibalansen påvirker import og eksport av energi dersom brukeren legger til kraftkabler mellom byen og Danmark. Det var også krevende å holde programmet så kort og oversiktlig som mulig, ettersom det ble mer og mer komplekst.
Jeg har også laget en prototype for å demonstrere hvordan programmet fungerer. For å lage denne brukte jeg en papplate som underlag og bygget et lite landskap ved å forme et fjell og litt hav med pappmasjé før jeg malte det. Jeg designet 20 ikoner som representerer de forskjellige energikildene og andre bygningene man kan ha i en by. Ved å montere ikonene på grillpinner og lage hull i landskapet, kan brukeren plassere dem på brettet for å skape sin egen by.
Nå har jeg akkurat presentert det ferdige resultatet. De to prosjektansvarlige for prosjektet som inkluderer Fornybar by fikk teste prototypen og ville gjerne bruke den for å vise prosjektet til designere og byggere av installasjonen.
Praksisoppholdet mitt på VilVite har vært svært lærerikt og spennende. Det har vært givende å arbeide med ett enkelt prosjekt som jeg har hatt ansvar for alene, og jeg ser frem til muligheten til å se resultatet på VilVite om en stund.