Hallo! Nå er det omtrent en måned siden forrige blogginnlegg, og jeg er tilbake for å fortelle dere om hva som går ned oppe på Sandslikroken 140. Sist gang delte jeg litt om swivel-avdelingen og hva jeg jobbet med der. For de som husker, hadde jeg fått opplæring i 3D-modelleringsprogrammet Creo og startet med små oppgaver i programmet. Jeg jobber fortsatt hovedsakelig med Creo, men de siste ukene har jeg arbeidet med et prosjekt som er litt mer omfattende enn de forrige. Det er det jeg vil fortelle litt mer om nå.
Avdelingen jobber for tiden med et oppdrag fra en kunde, der vi designer en swivel-stack som skal brukes på et av kundens FPSO-skip. Prosjektet har fått navnet BAOBAB og nærmer seg ferdigstillelse. De andre ingeniørene i avdelingen har allerede laget modeller av de fleste delene til swivel-stacken og satt dem sammen i en assemble-modell som viser hele den ferdige stacken. Kunden ønsker å få en modell av swivel-stacken for å begynne å planlegge de ytre dimensjonene og montering på skipet. OneSubsea vil gjerne levere dette til kunden, men ønsker ikke å gi tilgang til den fullstendige assembly-modellen, siden det er visse mål og interne detaljer i stacken som selskapet ønsker å holde konfidensielle.
Mitt oppdrag har derfor vært å lage en såkalt swivel-dummy. Dummyen skal ha alle ytre dimensjoner og se ut som den originale swivel-stacken, men være hul på innsiden. Selv om dette ikke er den mest avanserte oppgaven, har det tatt litt tid, særlig fordi jeg fremdeles er relativt ny i Creo og har måttet lære flere nye funksjoner underveis.
Jeg startet med å lage en ny «part», der jeg plasserte den originale swivel-stacken som en «skygge» for å se konturene. Da kunne jeg bruke et nyttig verktøy kalt «revolve» for å raskt lage hoveddelene av stacken. Revolve-funksjonen fungerer ved at man tegner en senterlinje, lager 2D-skisser rundt denne, og roterer dem til en ferdig 3D-modell – et veldig nyttig verktøy for å bygge opp grunnkomponentene.
Etter hvert møtte jeg på deler der «revolve» ikke lenger var den beste løsningen, og da måtte jeg finne andre gode metoder, noe som både var lærerikt og gøy. Når strukturen til stacken var på plass, begynte jeg på detaljarbeidet, noe som tok lengst tid. Dette inkluderte å legge til mange borehull samt inntaks- og uttakspunkter for blant annet olje, gass og vann i swivelene. Selv om det krevde mye arbeid, var det også givende å se hvordan modellen gradvis ble mer lik den virkelige modellen.
Nå er jeg nesten ferdig med oppdraget og planlegger å sende modellen videre til kontroll på torsdag. Videre ser jeg frem til de siste dagene på OneSubsea og håper å få tilegnet meg enda mer nyttig kunnskap før praksisperioden er over!