Småkraft AS – Catharina Haugen

Hei, jeg heter Catharina, er 20 år gammel og studerer andre året på Energi. Dette semesteret skal vi ha praksis i emnet ENERGI240 og jeg er veldig glad for å ha fått muligheten til å være hos Småkraft sammen med Eilif.

Første uken, fikk vi en introduksjon til selskapet. Det er 34 ansatte fordelt på kontorer i Bergen, Sandnes, Lillestrøm, Harstad, Flatanger, Verdal, Oslo og Gävle i Sverige. Småkraft har en kultur preget av åpenhet og samarbeid; alle kjenner til hverandres roller og er åpen for å hjelpe hverandre. I samarbeid med mer enn 900 grunneiere over hele Norge drifter Småkraft over 200 kraftverk, og har etablert seg som Europas største småkraftprodusent. Selv om Småkraft hovedsakelig driver utbygging i Norge er de eid av langsiktige fond forvaltet av Aquila Capital, et tysk investeringsselskap. De bidrar til en årlig produksjon på over 2000 GWh fornybar strøm. Dette nok til å dekke strømbehovet til over 125 000 husholdninger.

Vannkraftverk er en kostnadseffektiv måte å generere energi på, kun overgått av vindkraft på land. Småkraft har fire ganger på rad oppnådd toppbærekraftskåring, med 5 av 5 stjerner og med en poengsum på 98 av 100. Dette plasserer dem blant de beste selskapene innen vannkraftproduksjon internasjonalt, og topp 10 % av alle infrastrukturselskaper.

For at småkraft skal begynne på nye prosjekter må de få godkjenning fra Norges vassdrag- og energidirektorat (NVE). Dette kan være utfordrende, da rundt 50% av slike søknader blir avvist. Til tross for dette jobber småkraft kontinuerlig for at prosjektene skal møte kravene for å bli godkjent. Dette føre ofte til reduserte produksjonsmulighet. Det er strenge retningslinjer for minstevannføring som sikrer at elvene forvaltes riktig. Småkraft er forpliktet til å holde kraftverkene i drift, og dersom et kraftverk står stille i mer enn ett år eller minstevannføring er for lav, må det tas ut av drift.

Det alltid noen på vakt som overvåker kraftverkene. Overvåkningen skjer fra 08:00 til 20:00 på hverdager, og fra 09:00 til 21:00 i helgene. Ut ifra fare for skade på boligområder plasseres kraftverkene i en klasse fra 1 til 4. Dette bestemmer hvor ofte det skal utføres en grundigere befaring.
Jeg var så heldig at jeg fikk være med på befaring av Blådalselva kraftverk i Masfjorden, hvor jeg fikk møte en av grunneierne. På befaringen gikk vi gjennom en intern tilsynsrapport fra grunneierne. Deretter gikk vi fra kraftverket og oppover langs rørgaten til demningen. Her sjekket vi om sideinntakene fungerte bra og fjernet blokader for å unngå at de skaper problemer. Vi målte også hvor dypt rørene lå i bakken. En annen oppgave var å undersøke terrenget, og noterte om det var fare for at vegetasjon kunne skape fremtidige problemer. Oppe ved demningen målte vi vannstanden, og gjorde en kontrollsjekk på både betong, rør og varselskilt. Så langt har jeg hatt det kjekt hos Småkraft og gleder meg til å lære enda mer og være mer ute i felt.