Dette semesteret har jeg hatt gleden av å ha praksisplass hos Fiskeridirektoratet sammen med Nikol, mer spesifikt har vi vært en del av miljøseksjonen. Fiskeridirektoratet er Norges rådgivende myndighet, og utøvende organ innen fiskeri- og havbruksforvaltning. Fiskeridirektoratet har hovedkontor i Bergen, og 20 kontorer langs kysten av Norge. Miljøseksjonen hos Fiskeridirektoratet har ansvar for å sikre bærekraftige fiskeaktivitet, redusere forsøpling i havet og sikre sameksistens mellom næringene..
Paul Magnus Oma, seksjonsleder i miljøseksjonen, beskriver det mest spennende ved sin rolle som seksjonsleder slik:
«Det mest spennende ved å være seksjonsleder for Miljøseksjonen er at det faglige ansvarsområdet favner veldig vidt. Vi har det overordnede ansvaret for næringenes miljøavtrykk innenfor alle de tre virksomhetsområdene til Fiskeridirektoratet. Og så oppleves det veldig meningsfullt å få være med å arbeide mot et veldig viktig mål, nemlig å bidra til å løse klima og naturkrisen. Det er en stor utfordring, men Fiskeridirektoratet spiller en viktig rolle. For å løse oppgavene har vi medarbeidere med veldig forskjellig kompetanse og erfaring. Det oppleves veldig inspirerende å få muligheten til å arbeide sammen med og lede kollegaer som er eksperter på sine ulike områder»
Det er tydelig at Paul og resten av miljøseksjonen er engasjert i sitt arbeid, noe som merkes godt når man jobber blant dem. Under seksjonsmøtene er det tydelig at den brede kompetansen brukes i felleskap for å nå løsninger som gagner miljø og fiskerier, i tillegg oppleves arbeidsmiljøet som svært godt og inkluderende.
En av arbeidsoppgavene vi har fått hos miljøseksjonen er å utarbeide en rapport om havvindanlegg, og hvilke utfordringer dette kan medføre for fiskeriaktiviteten i området. Gjennom samtaler med Fiskarlaget, Havforskningsinstituttet, Fiskeridirektoratet, Ventyr og NVE har vi fått et innblikk i de problemstillingene som ligger til grunn. I tillegg har vi hatt dialog med kontaktpersoner fra Skottland for å se hvordan den skotske havvindnæringen har utviklet seg, og hvilke råd de kan ha for Norges satsing på offshore havvind.
Vi har analysert lovverkene som næringene må forholde seg til, og sammenlignet dem med andre europeiske land som Tyskland og Skottland. Vi har intervjuet fiskere i området for å høre deres bekymringer rundt arealbeslag, og intervjuet Ventyr, selskapet som har fått tildelt område for utbygging av havvind i Sørlige Nordsjø II.
Praksisplassen hos Fiskeridirektoratet oppleves som spennende, lærerik og inkluderende. Gjennom utarbeidelsen av rapporten har vi lært samle informasjon på en effektiv måte, bearbeide den og trekke relevante konklusjoner. Jeg setter spesielt pris på hvordan Fiskeridirektoratet inkluderer oss i alle ledd og inviterer oss til å delta i mange forskjellige møter.
Havvindnæringen i Norge er enda i en tidlig livsfase, og å få oppleve utformingen av dette på tvers av sektorer er utrolig spennende. Arbeidet hos Fiskeridirektoratet er høyst aktuelt, og vil bare bli mer aktuelt med årene som kommer. I rollen som praksisstudent har jeg fått en unik innsikt i hvor komplekst samspillet mellom ulike næringer er. Det har også gitt meg en dypere forståelse av hvor viktig samarbeidet mellom myndigheter, forskningsinstitusjoner og næringslivet er for å sikre en bærekraftig utvikling.