Hei!
Jeg heter Kai, og jeg er i praksis sammen med Silje. Vi går 2.året på Energi, og vi er så heldige som fått praksisplass hos Institutt for fysikk og teknologi – Universitet i Bergen. Vi er plassert i gruppen som jobber med Reservoarfysikk. I Reservoarfysikk forsker de på energiløsninger under havbunnen, med hovedfokus på CCS (karbonlagring) og hydrogenlagring.
Vi er blitt introdusert for Fluidflower, som er prestisjeprosjektet til Institutt for fysikk og teknologi – UiB innenfor CCS forsking. Fluidflower er en havbunns-simulator som er bygget av ingeniørene her på avdelingen, som bruker ekte men ulike typer sand størrelser for å gi et så realistisk og enkelt bilde av prosessene som skjer under havbunnen ved CCS. Målet ved denne forskingen er å «gi større vitenskapelig forståelse av flerefasestrømninger i komplekse geologiske settinger.» De ulike typer sandene er av ulike størrelser for at de skal representere reservoarene under havbunnen best mulig.
Vi har fått opplæring og undervisning på hvordan dette systemet virker. Vi har vært med på å sile sand lagvis som skal representere reservoarene. I systemet har grov sand høyrere lagringskapasitet for CO2 enn fin sand. Dette er fordi grove sandkorn har større porer enn fine sandkorn. Fine sandkorn fungere også som et tak for CO2 som er pumpet inn i de grove sandkorna fordi flytrate er mye høyrere i den grove sanden enn den fine. Dette kan direkte overføres fysisk fra modellen til under havbunnen fordi fysikken er den samme der! Derfor er det veldig viktig at når meg og Silje siler sand og lager reservoarene i Fluidflower at det gjøres med så stor nøyaktighet som mulig for at eksperimentene skal bli så realistiske og nær virkeligheten som mulig. Unøyaktighet og slurv under siling av sand vil gjøre at det er mye større feilmarginer og usikkerheter rundt fysikken, noe som gjør dataen ubrukelig.
Typiske arbeidsoppgaver for meg og Silje når vi er i praksis er veldig varierende. Mye er praktisk arbeid tilknyttet lab arbeid. Vi bruker mye tid i laben, det er hovedsakelig der vi har vært hele praksisen. En arbeidsdag kan f.eks være å sile sand, rydde, hjelpe til med forfallende arbeid på labben. Men først og fremst så er vi på labben for å gjennomføre eksperimenter på Fluidflower, noe som jeg personlig syns er veldig givende og lærerikt. Ikke minst veldig gøy! Vi blir utfordret hver dag, og de legger veldig opp til at vi skal få mest mulig faglig ut av praksisen. Målet er at vi skal bli selvdrevne på labben, og for hver uke som går får vi mer og mer ansvar, noe som er veldig gøy! Vi var også så heldige at vi fikk delta på CCSR Annual Conference hvor fagfolk fra hele verden deltok for dele sine studier på CCS og hydrogenlagring under havbunnen. Dette var en kjempegod erfaring og veldig lærerikt. Hittil har praksis vært veldig gøy og lærerikt!