Kongstein AS – Markus Årsland

Hei!

Jeg heter Markus Årsland og går nå andre året på energiingeniørstudiet ved Universitetet i Bergen. Dette semesteret har vi i faget Energi240 fått en gylden mulighet til å oppleve hvordan hverdagen som energiingeniør kan se ut gjennom en praksisperiode. Jeg har vært så heldig å få praksis hos Kongstein, et konsulentselskap som spesialiserer seg på havvind, offshore nettverk og maritim industri.
Kongstein leverer tekniske og forretningsmessige løsninger innen fornybar energi offshore. De tilbyr tjenester som prosjektledelse, teknisk rådgivning og forretningsrådgivning. Deres kontor i Bergen, som ligger på Kokstadflaten, deler nabolag med flere andre store aktører som Oddfjell. Men Kongstein er ikke bare til stede i Bergen – de har også kontorer i Oslo, Hamburg og Sydney!
En av de første tingene jeg la merke til i praksisen var hvor internasjonalt selskapet er. Tidlig i praksisperioden deltok jeg på et av de ukentlige virtuelle møtene, hvor ansatte fra alle kontorene oppdaterte hverandre på de ulike oppgavene de jobbet med. Dette ga meg et godt innblikk i de ulike rollene og hvordan de jobber sammen på tvers av landegrenser. Det var spennende å få en forståelse av hvordan et så stort team samarbeider effektivt, og hvor variert arbeidet deres er.

Som en del av praksisoppholdet har jeg fått en spennende oppgave innen havvind. Jeg skal gjennomføre en CAPEX-vurdering (Capital Expenditure) for et EPCIC-omfang (Engineering, Procurement, Construction, Installation, and Commissioning) av en HVDC offshore substasjon. Dette innebærer å sammenligne to ulike installasjonsmetoder: Heavy Lift Vessel (HLV) og Float-over.
For å løse denne oppgaven kreves det en del teknisk kunnskap som jeg har tilegnet med ved å blant annet lese forskjellige rapporter. Man må forstå hvordan offshore energiprosjekter fungerer, samt de tekniske kravene knyttet til installasjonen av kraftoverføringsinfrastruktur som HVDC. Ved å gjøre en CAPEX-vurdering får jeg innsikt i de økonomiske vurderingene som er avgjørende for slike prosjekter. Dette gir meg også en dypere forståelse av hvordan de ulike installasjonsmetodene påvirker kostnadene og risikoen i prosjektene. I tillegg er det fascinerende å se hvordan disse metodene ikke bare er relevante for havvind, men også kan brukes i andre maritime prosjekter.

Selv om reisen fra Bergen sentrum til Kokstadflaten er litt lang, trives jeg veldig godt som praksisstudent hos Kongstein. Jeg har blitt tatt godt imot av kollegene på kontoret, og miljøet er lite, men svært hyggelig. Atmosfæren er avslappet, og jeg setter stor pris på god kaffe og en kantine med gode måltider – små, men viktige fordeler som bidrar til en god arbeidsdag.
Så langt har praksisperioden vært veldig lærerik og spennende. Det å få jobbe sammen med så kompetente folk har gitt meg verdifulle erfaringer og et tydeligere bilde av hva jeg kan forvente i arbeidslivet etter endt utdanning. Jeg ser frem til fortsettelsen og gleder meg til å fortsette læringsprosessen hos Kongstein!