Hei bloggen, jeg har dette semesteret praksisutplassering hos Solcellekraft AS. Bedriften ble etablert i 2017 og har vokst betydelig siden den gang. Nylig har de flyttet til nye lokaler på Straume, hvor de har utvidet med et stort lager og dedikerte rom for å vise solcellepaneler på ulike tak.
De første ukene av praksisen min var positiv, og jeg ble godt tatt imot av teamet. Jeg fikk grundig opplæring i bruken av ulike dataprogrammer som er avgjørende for arbeidet deres. Vi har fått egen e-post og brukere i programmene som brukes.
Jeg ble introdusert for hovedoppgaven min som praksisstudent, som er å prosjektere solcelleanlegg for forskjellige kunder over hele landet. Dette inkluderer både privatkunder og bedriftskunder med varierende størrelse på solcelleanleggene, fra mindre tak med 8-15 solcellepaneler til større tak med imponerende 500-1000 solcellepaneler.
I løpet av denne perioden har jeg fått grundig kjennskap til flere dataprogrammer, spesielt Solar Edge. Dette programmet fungerer som et tegneverktøy for solcelleanlegg, hvor vi bruker kart fra nettsteder som Finn eller Google for å modellere kundens hus. Informasjon om dimensjonene på huset henter vi fra Solcellekrafts hjemmeside. Når vi har utarbeidet en visuell representasjon av et solcelleanlegg på kundens tak, sender vi det til kunden for godkjenning. Etter godkjenning går vi videre med den mer detaljerte prosessen med å utvikle et konkret tilbud basert på ytterligere informasjon fra kunden, som for eksempel beskrivelse av sikringsskapet og taktypen. Det er også situasjoner der vi må justere tegningene hvis dimensjonene ikke stemmer overens med virkeligheten. For å få med alle monteringsutstyret, bruker vi en enkel Excel-beregning som tar hensyn til kundens taktype og sikrer at alt utstyret passer riktig. En annen del av prosjekteringen er å sette opp WIFI til solcelleanlegget slik at kunden kan følge med på hvor mye strøm solcelleanlegget produserer til enhver tid.
En annen interessant del av praksisen min har vært å være med i lagerarbeidet, hvor solcelleanlegg pakkes for levering. Denne opplevelsen ga meg en dypere forståelse av hvilke komponenter som faktisk er nødvendige for å fysisk sette opp et anlegg. Jeg fikk håndtere og organisere de forskjellige delene, noe som har styrket min forståelse av hele systemet.
Alt i alt har denne praksisperioden vært en spennende og lærerik opplevelse. Det er har vært interessant å se noen de ulike delene av prosjekteringen. Det blir noen nye oppgaver de kommende ukene og nye ting å lære.