Praksisutplassering hos Kongstein
Hei energibloggen! Jeg heter Samuel og går for tiden andre året på sivilingeniør i energi på universitet i Bergen. I sammenheng med emnet ENERGI240, er vi, studentene, utplassert i praksis hos bedrifter og aktører som driver med problemstillinger knyttet til energi-sektoren.
Jeg har sammen med Sander Øie vært utplassert i et firma ved navn Kongstein. Kongstein er et konsulentfirma som spesialiserer seg innenfor gjennomføring og tilrettelegging av prosjekter knyttet til offshore-energi. Kongstein er en bedrift som har etablert seg internasjonalt med kontorer i, Bergen, Oslo, Hamburg, Sydney og Danmark. Det er deres kontor på Kokstadflaten vi er knyttet til og har jobbet tettest sammen med.
Praksisoppholdet startet med et introduksjonsmøte 21.august i Kongsteins kontorer på Kokstadflaten. Der fikk vi bli kjent med en del av staben, samt få et innblikk i hvilke prosjekter Kongstein jobber med.
I starten av perioden fikk vi i oppgave å sette oss inn i hvordan spesifikke turbiner er satt opp og finne informasjon på dimensjonene en slik turbin har. Dette med hensikt om å ha en bedre forståelse av hvilke utfordringer/krav det finnes ved slike prosjekter. Dette innebar blant annet å skalere opp dimensjonene for en vindturbin med en effekt på 20 MW kapasitet.
Senere fikk vi i oppgave å programmere et web-scraping system i et programmeringsverktøy kalt Power automate. Dette systemet har som oppgave å hente ut anbudstilbud fra nettsider og deretter sortere dem inn i et excel-dokument.
Etter å ha vært en stund i bedriften ble det definert en litt mer spesifikk oppgave som kal gjennomføres i løpet av semesteret. Nemlig å få en oversikt over hvilke krav som stilles for å sette opp en moderne havvind-havn. Dette går bl.a ut på å definere hvor stor kapastitet det skal være for løftemaskiner, areal til lagring av komponenter og logistikk på havnen. I tillegg til å se på hvilke hensyn som må tas ved transport fra produsent av deler til vår mellomlagringshavn. Det ferdige produktet vil bli en del av en simulator, som skal gi et bilde av hvilke tiltak som må tas for å bygge en egnet havvind-havn, enten ved å utbygge eksisterende havner eller bygge opp nye.
Så langt har det vært veldig spennende å få et innblikk i hvilke jobbmuligheter man har etter fullført utdanning som sivilingeniør i energi. Og det har vært lærerikt å få et innblikk i all logistikken som er nødvendig å ha på plass for at offshore-energi prosjekter skal være mulig å gjennomføre. Ser frem til de siste resterende ukene og å lære mer om oppsett av offshore-wind-farms.