Elmera Group – Amanda Thonhaugen

Hei bloggen!

I dette semesteret har jeg hatt praksisplass hos Elmera Group ASA som har hovedkontor i Fyllingsdalen. Selskapet er morselskapet i en gruppe av flere selskaper innenfor rådgiving, tjenester, kraftavtaler, programvare til energiselskaper, og produkter som fremmer samfunn med lavere utslipp. Kundebasen til selskapet omfatter sluttbrukere av elektrisitet, både i forbruker- og bedriftsmarkedet, i tillegg til aktører i engrosmarkedet og energiselskaper i Norge, Sverige og Finland.

Elmera Group inkluderer fire strømselskaper, hvor tre er lokalisert i Norge, og ett er etablert i Sverige og Finland. Det mest allment kjente datterselskapet i gruppen er Fjordkraft AS, som er den største strømleverandøren i Norge og eier TrøndelagKraft AS og Fjordkraft Mobil AS.

Da jeg startet praksisen hos Elmera var en av mine hovedoppgaver å utføre aktørkartlegging i Business Canvas Model-modellen. Dette er et visuelt rammeverk for å beskrive og analysere en virksomhets forretningsmodell på en enkel og forståelig måte. For min del var dette en helt ny måte å gjøre en aktørkartlegging ved å analysere ulike selskaper sine forretningsmodeller for å identifisere både samarbeidspartnere og konkurrenter.

De siste ukene har arbeidsoppgavene mine handlet mer om hvordan fleksibilitetsmarkedet innenfor strøm fungerer. Innenfor energibransjen har fleksibilitetsmarkedet blitt sentralt de siste årene, i korte trekk handler fleksibilitet om evnen til å tilpasse produksjon og forbruk av elektrisitet i sanntid for å møte endringer i etterspørsel og tilbud. Dette innebærer å kunne justere kraftproduksjon og strømforbruk for å opprettholde balansen i energinettet.

Norge er kjent for sin høye andel fornybar energiproduksjon, spesielt en betydelig vannkraftkapasitet, noe som gir mulighet for lagring av overskuddsenergi i perioder med høy produksjon, for deretter å frigjøre energien når etterspørselen er større. Når det kommer til vannkraft så finnes de to hovedtyper vannkraftverk: elvekraftverk som utnytter elver og fallende vann for å generere energi, og magasinkraftverk som lagrer vann i reservoarer for å tilby fleksibilitet i strømproduksjon med muligheten til å regulere produksjonen i tråd med etterspørsel.

Med en stadig økende andel integrasjon av variabel vind- og solkraft i strømnettet blir behovet for fleksibilitet viktigere. Dette påvirker fleksibiliteten i strømnettet ved å introdusere variabilitet og uforutsigbarhet i energiproduksjonen. Deres avhengighet av værforhold fører til svingninger i produksjonen som gjør behovet for fleksibilitet i strømnettet viktigere.

Hos Elmera har jeg jobbet med markedsanalyse av fleksibilitetsmarkedet i Norge og hvordan utviklingen kommer til å bli de nærmeste årene. Gjennom denne prosessen har det vært både spennende og lærerikt å sette seg inn i hvordan denne utviklingen skjer i Europa, og hvilke prosjekter som er i gang i Norge, da mitt hovedfokus har vært innsamling av data, prisvariasjoner og endringer i energilovgivingen.

Det er tydelig at fleksibilitetsmarkedet vil spille en nøkkelrolle i utviklingen av et enda mer bærekraftig energimarked i Norge og det blir spennende å følge disse endringene tett resten av semesteret.

Amanda