Moreld Flux – Einar Frydenlund

Hei! Mitt navn er Einar og jeg har blitt utplassert i Moreld Flux, som holder til på Laksevåg. Flux er en del av Moreld-konsernet og har spesialisert seg som produsent og leverandør av slanger, ventiler, koplinger og analysløsninger rettet mot olje og gass-industrien. De jobber også innen markeder som blant annet offshore vind, hydrogen og marinesektoren.
Første møtet med bedriften fikk vi en introduksjon til prosjekter og arbeid de holder på med, samt en omvisning i produksjon/lager-hallen deres. Deres ønske for praksisperioden var at vi skulle undersøke fremtidsrettede markeder knyttet til fornybar energi, der vi kunne velge litt selv hva som virket mest interessant. Mer spesifikt ønsket de at vi skulle kartlegge litt nærmere de standardene og spesifikasjonene som brukes i dagens markeder, men også hva som vil være aktuelt i fremtiden.
De første ukene ble brukt til å sette seg mer inn de ulike markedene, ulike spesifikasjoner og standarder som er brukt i ulike markeder, og se nærmere på ulike typer ventiler og hva slags produsenter av ventiler som finnes. Jeg syntes det virket veldig interessant å se nærmere på hydrogen-markedet. Hydrogen er i en slags startfase som er forventet kan bli et svært stort marked i fremtiden og per dags dato finnes ingen spesifikke standarder for hydrogen. Dette gjør at arbeidet går ut på å undersøke hva slags spesifikasjoner til hydrogen ventiler ulike produsenter har, og se nærmere på hva slags ventiler som vil bli mest aktuelt for bedrifter til sine hydrogen-prosjekter i fremtiden. Det jeg har fokusert på de første ukene har vært å undersøke hva slags bedrifter som produserer hydrogen ventiler og se etter standarder som kan knyttes opp til hydrogen-markedet. Kontaktpersonen mine i Flux har gitt meg mye god hjelp i å sette meg inn i ulike ventiltyper og hva slags arbeid selskapet har gjort tidligere innenfor hydrogen. I tillegg har jeg fått innsikt i tidligere bestillinger til hydrogenprosjekter og annet labutstyr, så jeg har også arbeidet litt med dette.
De aller fleste dagene går til å sitte på kontoret, men jeg har også fått muligheten til å være med Flux i møte med en bedrift kalt Additech, som driver med 3D-printing av blant annet ventiler og andre deler. Her fikk jeg innsikt i hvordan man kan lage spesialtilpassede deler, som både kan gjøre produktene lettere og mindre, på en måte som ikke er mulig ved tradisjonell produksjon (sveising). Dette er også svært nyttig når man ønsker å produsere spesifikke deler, og det var veldig interessant å se hvor effiktivt man kan produsere bestillinger med hjelp av 3D-printing. Dette var også nyttig å lære mer om i forhold til hydrogen ventiler, der ulike produsenter tilbyr dette.
De neste ukene vil gå til å sette meg enda mer inn i ulike spesifikasjoner som finnes, og å kartlegge krav til hydrogen ventiler. Det har vært utfordrene å sette seg inn i ventilbransjen ettersom jeg ikke har noe forhold til den fra før, men jeg lærer mer og mer for hver uke.