Bertel O. Steen Power Solutions – Sebastian Anstem

Hei, Mitt navn er Sebastian og jeg går 2. året på Energi. Gjennom emnet ENERGI240 tilbringer jeg nå høsten hos Bertel O. Steen Power Solutions (BOS Power). Her er jeg to ganger i uken, sammen med min medstudent Mathilde. Nå har vi vært her i ca. 1,5 måned og vi er veldig fornøyde så langt. I dette blogginnlegget skal jeg hovedsakelig fortelle om hva slags bedrift BOS Power er, og hva våre arbeidsoppgaver innebærer.
BOS Power er en av hovedgruppene i det store og velkjente konsernet Bertel O. Steen. BOS Power holder til i hele Norden, men har sitt hovedkontor her i Bergen. Bedriften er delt inn i tre hovedområder. Disse er Marine & Offshore, Service & Aftermarket og Power Generation. Marine & Offshore handler hovedsakelig om fremdrift- og kraftsystemer for ulike skip. Service & Aftermarket innebærer reparasjon og vedlikehold av disse systemene. PowerGen handler om design og utvikling av nødkraftsystemer og energilagringsløsninger. Her i Bergen arbeider alle disse hovedområdene under samme tak. Dermed er det mange ulike yrker representert som f.eks. mekanikere, selgere, ingeniører, elektrikere og økonomer.
Jeg og Mathilde arbeider innenfor denne PowerGen seksjonen. Nødkraftsystemer kan brukes dersom strømmen går på et sykehus eller andre institusjoner hvor det avgjørende å ha kontinuerlig tilgang til strøm. I slike situasjoner brukes det UPS (Uninterrupted Power Supply) som sørger for at det fortsatt er kontinuerlig strømtilgang ved et mulig strømbrudd. Disse systemene inneholder hovedsakelig dieselgeneratorer som naturligvis ikke er særlig miljøvennlig, men til deres forsvar brukes disse systemene svært sjeldent. BOS Power er opptatt av det grønne skiftet og vil derfor også tilby klimavennlige energilagringsløsninger. Det mest vanlige er da lagring av fornybar energi i batterier. Men produksjon av store batterisystemer har forholdsvis store CO2-utslipp og er kostbart. Så vi prøver å se på alternative løsninger til dette, hvor da hydrogenlagring er et meget godt alternativ.
Vårt hovedfokus i denne praksisperioden er dermed å se nærmere på hydrogen som energibærer. Hydrogen er i manges øyne helt avgjørende for å møte den økende energietterspørselen i verden i dag. Og ikke minst for å nå FNs klimamål innen 2050. Hydrogen finnes ikke i ren form i naturen og må derfor produseres. En måte å gjøre dette på er gjennom elektrolyse av vann. Det vi gjør en studie på nå er om det er kostnadsnyttig å produsere og lagre hydrogen fra fornybar energi som vind- og solkraft. Vi ser på flere ulike scenarier, men i grove trekk handler det om å lagre hydrogen når det er mye vind/sol (billig strøm) for så å omgjøre det tilbake til elektrisitet gjennom brenselceller og selge på reservemarkedet eller strømnettet når det verken er vind eller sol (dyr strøm).
Alt i alt trives vi veldig godt. Vi har fått spennende arbeidsoppgaver og har lært mye nytt som man ikke hadde lært i et emne på universitet. Vi har blitt tatt godt imot av hyggelige kolleger og får god oppfølgning. Jeg gleder meg til fortsettelsen.
-Sebastian Anstem