Hei igjen alle sammen 🙂 Det har nå gått en liten stund siden forrige blogginnlegg, så tenkte å gi dere en liten oppdatering på hvordan det går her i Norwegian Hydropower AS. Tidligere har jeg nevnt at bedriften jobber med et nytt konsept for overvåkning, kontroll og kultivering av fisk. Min oppgave er da å kartlegge og systematisere elver i Norge der dette konseptet kan få mest utbytte. Dette skal da være til hjelp når bedriften skal velge steder de kan utnytte dette nye konseptet.
Jeg har nå lest meg opp på en god del av de 127 elvene som jeg ble bedt om å se dypere inn på. Jeg har da lest en del konsesjonssaker fra Norges vassdrags og energidirektorat (NVE), og kommet frem til at en del av elvene som jeg har blitt bedt om å se på er vernet på grunn av ulike årsaker. Det biologiske mangfoldet er et viktig aspekt når man skal planlegge et kraftverk, og det er et krav om at alle søknader skal inneholde en kartlegging av det biologiske mangfoldet. Dette er veldig hjelpsomt når jeg skal prøve å kartlegge elver med godt potensialet for det nye konseptet. Jeg har funnet en del elver jeg tror kan passe bra til å teste det nye konseptet. Alle elvene med bra potensialet har jeg lagt inn i et dokument, hvor jeg beskriver hvorfor jeg mener dette kan passe konseptet. Dette innebærer blant annet å beskrive det biologiske mangfoldet og hva NVE mener om påvirkningen for fisken.
Jeg har i tillegg lest meg opp på konsekvenser kraftverkene har på det biologiske mangfoldet, og ulike tiltak man kan gjøre for å prøve å unngå disse konsekvensene. Med dette har jeg også lest mer på levemåten til fisken ved kraftverkene. For å lære om dette har jeg blant annet lest noen svenske rapporter fra Havs och Vatten myndigheten, siden mentoren min mente at svenskene hadde mer informasjon på dette området.
Siden forrige blogginnlegg har jeg også vært en del syk, så jeg har jobbet en del hjemmefra. Da jeg ble frisk, var jeg tilbake på kontoret. Jeg har fortsatt klart å gjøre det jeg skulle hjemmefra, så alt gikk fint 🙂
Det jeg har lært under denne praksis perioden er blant annet hvor mye planlegging som går inn når man skal lage et vannkraftverk, og ikke minst alle elvene man må vurdere! NVE har mange kriterier som må oppfylles. Etter å ha lest så mange konsesjonssaker har jeg også fått en aning over hvor mye det biologiske mangfoldet blir verdsatt når man planlegger et kraftverk. Jeg har også fått en erfaring på hvordan det er å jobbe på en slik arbeidsplass. Siden Norwegian Hydropower AS driver med vannkraft, har jeg fått bruk for litt av det jeg lærte om vannkraft fra Energi101. Det er gøy å se at man får bruk for det man lærer. Det er spesielt gøy når man vet at det man jobber med kommer til å bli brukt videre. Man føler en faktisk hjelper bedriften oppnå sitt mål. Alt i alt har det vært en læringsrik og spennende opplevelse å være i praksis.
– Herman 🙂