Hei. Mitt navn er Ida Louise. Jeg er 21 år og går 2. året på Integrert master i Energi.
Dette semesteret har vi praksis gjennom emnet ENERGI240. Jeg har vært så heldig å få utplassering på Institutt for Fysikk og Teknologi (IFT). IFT er et institutt på UiB med internasjonale samarbeid med blant annet CERN og European Space Agency. De er også vert for Senter for Forskningsdrevet innovasjon (SFI) og Senter for Fremragende Forskning (SFF).
Forventningene for denne praksisen er at jeg får relevante arbeidsoppgaver, blir utfordret og blir i stand til å utføre oppgaver jeg blir gitt. Jeg ønsker å bli integrert i arbeidsmiljøet og håper å få en innsikt i arbeidslivet på et institutt.
Jeg har lenge sett fram til praksisutplassering og er takknemlig for å havne hos IFT. Så langt har jeg fått være en del av prosjektet The FluidFlower Concept. Det er et prosjekt, ledet av Martin Fernø og hans team på IFT. Så jeg er blitt integrert i dette teamet og spesifikke prosjektet. Konseptet går ut på å utvikle den vitenskapelige forståelsen av flerfase-strøm i komplekse geologiske konstruksjoner, samt demonstrere karbonutskillelse for et stort live publikum. De har bygget en rigg, vist i figur 1, der de har konstruert en geologisk sammensetning av sand, i samarbeid med geologer og matematikere fra UiB. På framsiden av denne buede riggen er det glass, for å se inn, og på baksiden er det en vegg med ventiler der CO2 pumpes inn. Riggen er fylt med vann som inneholder PH-indikatorer, slik at vi kan følge CO2 gassens vei i det den stiger opp gjennom sanden, figur 2.
Figur 1
Figur 2
Dette prosjektet har pågått i over 2 år og teamet nærmer seg en sluttfase. Jeg har vært så heldig å få være end del av prosjektet og blitt integrert i forsker gruppen og arbeidet deres. Jeg har i hovedsak hatt to arbeidsoppgaver så langt. Den ene har gått ut på å måle diameteren til sandkorn. I riggen der karbonutskillelsen utføres, er det flere lag med sand, kategorisert etter størrelse. Min oppgave har vært å arbeide på lab, med mikroskop og måle diameterne på et tilfeldig utvalg av korn fra de 6 ulike sandtypene. Jeg har fått ansvar for å kategorisere dataene og presentere de ved plott og histogram. Resultatene mine ble brukt og vist fram på et «benchmark»-møte med alle samarbeidspartnerne på prosjektet. Dette var et møte der data som har blitt funnet så langt, ble vist fram. Det var utrolig kjekt at jeg ble anerkjent for arbeidet mitt og at resultatet ble sett av forskere og professorer fra blant annet MIT, Yale og Harvard. Her var det mennesker fra over hele verden, USA, London og Australia blant annet. Det var utrolig kjekt.
Den andre arbeidsoppgaven jeg har holdt på med nå har gått ut på å måle høyden på CO2 kolonnene som skapes når CO2en akkumuleres i sanden. De har i tillegg til den store riggen bygget et medium rigg, figur 3. Det er her vi har utført flere eksperimenter med ulike sammensetninger av de 6 sandtypene. CO2 har blitt pumpet inn og vi har tatt bilde med jevn frekvens over tid. Min oppgave har vært å lokalisere bildet der vi har maksimum høyde på CO2 kolonnen rett før gassen siver gjennom sand taket, og måle denne høyden.
Figur 3
Praksis så langt har vært utrolig kjekt. Jeg var usikker på hvordan det ville være å ha utplassering på instituttet og ikke i en bedrift, men det har vist seg å være veldig bra! Jeg har fått et innblikk i arbeidslivet på et institutt, og fått arbeide med CO2 lagring, noe som er relevant for studiet mitt og en master retning jeg kan fordype meg i senere. Jeg har allerede lært litt om analyse av ulike data knyttet til CO2 lagring, bruk av profesjonelt mikroskop, og håper jeg vil lære mer videre framover. Det blir spennende å se hvordan det går med FluidFlower prosjektet de neste månedene. Jeg ser fram til å skrive mer om dette i neste blogg.