Hei! velkommen til Gunnars blogg om praksisutplassering hos Aanderaa As. Her skal jeg fortelle dere om mine opplevelser gjennom praksisutplassering våren 2020.
Mitt navn er Gunnar Tjensvold, jeg er 22 år gammel og studerer Energi på universitetet i Bergen. Gjennom vårsemesteret 2020 skal jeg være utplassert hos Aanderaa, som blant annet lager måleinstrumenter for å samle inn data fra havdypet. Bedriften ble stiftet på 60-tallet, og kom med teknologiske gjennombrudd for hvordan man kunne samle inn data fra havdypet. I senere tid ble bedriften kjøpt opp av Xylem Inc, og er nå en del av et stort internasjonalt selskap.
Aanderaa er et selskap som nevnt tidligere, baserer seg på datasamling i maritime settinger. Jeg jobber mest i den delen som jobber med maritime sensorer. Disse måler blant annet havstrømmer, konduktivitet, oksygeninnhold, trykk og temperatur. Dette gjøres ved at sensorene plasseres på dataloggere som kan senkes ned på havdypet. Etter en gitt tidsperiode kan man løfte opp igjen instrumentene og hente dataene fra dataloggeren. Dette kan hjelpe selskaper som er ute etter å kartlegge havstrømmer ute på havet, eller fiskeoppdrett som blant annet har god nytte av å vite oksygeninnholdet i vannet.
Mine forventninger rundt praksisutplassering var blant annet at jeg skulle få relevante arbeidsoppgaver og få et innblikk i arbeidslivet, slik at jeg blir bedre rustet når jeg skal søke jobb videre. Inntrykket jeg har fått av arbeidsplassen, er at det er en seriøs arbeidsplass som er godt etablert innenfor fagfeltet, men som samtidig har et hyggelig og avslappet arbeidsmiljø. Det er interessant å se hvordan et veletablert selskap finner løsninger på problemene som oppstår i hverdagen. Jeg har skjønt at det er viktig at de ansatte har en såpass stor grad av frihet at de kan håndtere og jobbe rundt problemer, og ikke blir lammet så fort noe uventet skjer. Det har også vert veldig lærerikt å se hvordan de samarbeider om å løse de ulike problemene som oppstår i hverdagen.
Min oppgave har i hovedsak vært å gå gjennom og kvalitetssikre måleinstrumentene de leier ut til samarbeidspartnere, samt å lage en detaljert oversikt over hvilket utstyr som har blitt returnert etter endt leieperiode. Dette er veldig viktig for bedriften slik at de enklere kan finne ut av hva som faktisk er tilgjengelig, eller også om det må gjøres utbedringer på instrumentene før utlån. Dette har gjort at jeg har fått bedre kjennskap til hva slags måleutstyr som blir brukt til hva, og hva som er viktig å tenke på når man bruker forskjellige typer sensorer, samt hvor det er vanlig at feil oppstår. Jeg har opplevd dette som interessant og lærerik, ettersom dette er noe jeg lett kan se for meg jeg får bruk for senere i arbeidslivet.
En typisk arbeidsdag for meg begynner klokken 08:00. Her møter jeg opp, og leser mail fra min kollega om hva jeg skal jobbe videre med. Deretter begynner jeg med dagens oppgaver. De kan variere mye fra periode til periode, men i det siste så har jeg jobbet med å sjekke hvilken programvare de ulike instrumentene er oppdatert med, og oppdatere disse hvis de kjører en gammel programvare. Dette kunne jeg holde på med fra klokken 08:30 til klokken 12:00. Deretter er det lunsj som varer en halvtime. Av og til skal måleinstrumenter som kommer fra produksjonen testes. Da kommer de ofte å spør meg om hjelp, siden de alltid har god nytte av mer mannskap. Da tar vi på gode ytterklær. Så laster vi opp utstyret i en henger og kjører til kaien. Utstyret er laget av solide materialer, og er dermed veldig tungt å håndtere.
Derfor er det greit med ekstra mannskap slik at vi har kontroll. På bildet nedenfor ser man deler av utstyret vi satte ut i vannet til testing. Dette instrumentet heter «Seaguard II Doppler Current profiler Sensor». Dette systemet brukes blant annet til å måle bølgeparametre og havstrømmer fra der den er installert og i lagene oppover. Det er et veldig fint avbrekk fra kontoret å komme seg ut i frisk luft, siden man som regel blir ganske slapp og trøtt hvis man sitter foran pc-skjermen hele dagen.
Så langt har det vært veldig gøy og lærerikt på praksis.
Hilsen Gunnar